Naslovnica Kronika Sicilijanci so ropali slovenske banke, a ne za dolgo

Sicilijanci so ropali slovenske banke, a ne za dolgo

Avtor: Spletno Uredništvo
Novogoriški in koprski kriminalisti so ob sodelovanju z italijanskimi organi uspešno zaključili preiskavi lanskih ropov bančnih poslovalnic v Dobrovu (Občina Brda) in v Dutovljah (Občina Sežana). Aretirali so tri bančne roparje in sicer gre za Italijane, doma s Sicilije. S hitro skupno akcijo so policisti tudi preprečili tretji rop.
Podrobnosti akcije je predstavil Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica (foto: policija.si)

Prvi bančni rop se je zgodil lani 31. avgusta, ko sta oborožena roparja vstopila v bančno poslovalnico v Dobrovu v Goriških Brdih. Izvlekla sta nož, v italijanščini zagrozila uslužbenki in nazadnje odnesla približno 35.000 evrov gotovine. Kasneje so kriminalisti ugotovili, da so si kar 4 osebe pred tem ogledovale prizorišče in se dobro pripravile na rop. Skoraj natanko mesec dni kasneje pa je bil 1. oktobra 2020 na vrsti še oborožena tatvina poslovalnice banke v Dutovljah.

Ena ko kot v Brdih sta tudi na Krasu spet ropala dva moška z zakritima obrazoma, govorila sta v italijanščini, a sta namesto noža uporabljala nekaj zelo podobnega pištoli in na koncu sta iz poslovalnice odnesla malce več kot 7.000 evrov. Slovenski policisti so se sicer že po prvem ropu takoj povezali z italijanskimi kolegi in slednji so za zločin hitro osumili moška, stara 43 in 27 let, doma iz bližine Catanie, ki sta začasno prebivala v Furlaniji Julijski Krajini.

Po drugem ropu pa so koprski kriminalisti kolege iz tržaške kvesture zaprosili tudi za pregled posnetkov obcestnih videonadzornih kamer, ki bi lahko posnele roparje pri njihovi vožnji v Slovenijo ter pri kasnejšem vračanju v Italijo. Tako so ugotovili, da so kriminalci, so za ropa obakrat uporabili ukradena osebna vozila, katera so po pobegu zapustili, uporabljali tudi terensko vozilo Jeep Renegade.

»To vozilo je v Italiji pred ropom v Dutovljah najel 27-letni Italijan z območja Catanie. Zanj je bilo ugotovljeno, da gre prav za enega od osumljencev podobnega ropa, izvršenega 31. avgusta 2020 v poslovalnici banke v naselju Dobrovo, ki so ga obravnavali kriminalisti iz PU Nova Gorica. Po ugotovitvah tržaške kvesture je Jeep uporabljal tudi 43-letni državljan Italije z območja Katanije, ki je bil prav tako eden od osumljencev ropa v Dobrovem,« so pojasnili s Policije.

Seveda so policisti hitro ugotovili povezavo med obema ropoma in da gre za člane kriminalne združbe s Sicilije, ki je specializirana za izvrševanje bančnih ropov. Že 5. oktobra pa so kriminalisti iz obvestili Policijsko upravo Koper, da se najeti Jeep spet nahaja na območju Slovenije – tokrat v Posočju. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so takoj stopili v akcijo in istega dne v naselju Kanal izsledili vozilo.

V njemu sta bila dva osumljenca, za katera se je kmalu izkazalo, da sta se že pripravljala za izvršitev novega ropa, saj sta si ogledovala bančne poslovalnice v Tolminu in v Kanalu. Zatem je kvesturo v italijanski Gorici, ob usmerjanju njihovega državnega tožilstva in v povezavi s predhodnimi tatvinami vozil v Italiji – izvedli več hišnih preiskav in zasegov telefonov, pridobili so tudi veliko videoposnetkov.

Tako je bil kmalu identificiran in aretiran še tretji osumljenec ropa banke v Dutovljah, 42-letni državljan Italije, prav tako doma z območja Catanie.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.