Naslovnica Svet & EU Pandemija koronavirusa ostaja v ospredju parlamentarnih aktivnosti

Pandemija koronavirusa ostaja v ospredju parlamentarnih aktivnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden se v Evropskem parlamentu ne obeta nič spektakularnega, vseeno pa so mnoge teme vredne pozornosti, saj bodo vplivale na vsakdanje življenje državljanov EU. Govorili bodo o pomanjkanju zdravil v EU, o skupnem evropskem odzivu na koronavirusno krizo, omejevanju izpustov motorjev potniških in tovornih vozil, o stanju pravne države na Poljskem ter o novih digitalnih davkih.  

Pandemija koronavirusa ostaja v ospredju parlamentarnih aktivnostiIzbruh pandemije koronavirusa je pokazal, kako dobro deluje medevropska solidarnost (foto: FB EU Council) 

 

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) se bo ta teden posvetil resoluciji o temeljnih vzrokih pomanjkanja zdravil v EU ter potrebi po boljšem odzivu struktur EU za reševanje te problematike. Parlamentarci bi radi zmanjšali odvisnosti EU od uvoženih medicinskih naprav in opreme ter dorekli ukrepe za večje usklajevanje in dopolnitev nacionalnih zdravstvenih politik znotraj EU.

Pomanjkanje zdravil v EU je postalo močno opazno po izbruhu pandemije koronavirusa, medtem ko skupni odziv EU vsaj v prvi fazi ni bil ne dovolj hiter in ne dovolj usklajen. Sicer pa sta na programu odbora za okolje tudi zelo pomembna razprava o zagotavljanju cepiv za državljane EU ter prav tako izjemno glasovanje o spremembah predpisov EU o omejevanju izpustov motorjev lahkih potniških in tovornih vozil.

V Parlamentu EU bodo objavili tudi prvi sklop ugotovitev nove raziskave o vlogi EU v boju proti pandemiji, o solidarnost med državami članicami in o gospodarskem okrevanju po okužbi. Direktorat za medije EP pa pripravlja spletni seminar za novinarje na temo ‘Kaj je ogroženo okrevanje EU in širše: trendi in pričakovanja’. V petek bo predsednik parlamenta EU David Sassoli na vrhu EU nagovoril vodje držav oz. vlad držav članic EU glede načrta za oživitev gospodarstva in s tem povezanega dolgoročnega proračuna EU.

Med ne-pandemiološkimi temami tokat izstopa problematika spoštovanja norm pravne države na Poljskem. Skrbi struktur EU se nanašajo na stanje poljskega zakonodajnega in volilnega sistema, na neodvisnosti sodstva, na morebitno kršenje temeljnih pravic, pa tudi na pomanjkanje napredka v Svetu EU. Kot je moč razbrati med vrsticami, se Poljski se morda obetajo celo finančne sankcije EU. 

Odbor za ekonomske in monetarne zadeve pa je že danes opravil razpravo glede novih digitalnih davkov in sicer s predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter tudi s pristojnimi člani Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.