Naslovnica Svet & EU Pandemija je povzročila tudi osamljenost med mladimi

Pandemija je povzročila tudi osamljenost med mladimi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je posredovala rezultate poročila Skupnega raziskovalnega središča (JRC), po katerih se ena četrtina državljanov EU že med uvodom v pandemijo koronavirusa počutila zelo osamljeno. Bolj presenetljiv je podatek, da je bilo veliko osamljenih med mladimi.
Ko ostaneš zaprt doma, je občutek osamljenosti kar pričakovan (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Pravkar objavljeno poročilo Skupnega raziskovalnega središča (JRC) se loteva analize osamljenosti in socialne izolacije v EU. Rezultati pravijo, da se je obseg občutka osamljenosti med določenimi starostnimi skupinami podvojil že v začetnih mesecih pandemije koronavirusa. Podvojil se je tudi obseg poročanja o osamljenosti v tem obdobju pandemije, a številke med državami članicami niso povsem enake.

»Pandemija koronavirusa je težave v obliki osamljenosti in socialne izolacije postavila v ospredje. Z novim poročilom lahko začnemo bolje razumeti in naslavljati te težave. Skupaj z ostalimi pobudami, kot je Zelena knjiga o staranju, imamo priložnost za razmislek o tem, kako lahko skupaj zgradimo bolj odporno in povezano družbo ter EU približamo državljanom,« je dejala podpredsednica Komisije EU Dubravka Šuica.

Dubravka Šuica je sicer pri Komsiji EU pristojna za demokracijo in demografijo. Marija Gabriel pa je Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, ki opaža, da osamljenost ne vpliva le na starejše, ampak da malce presenetljivo vse bolj vpliva tudi na mlade. Poročilo JRC pravi tudi, da se je vsak četrti državljan EU v prvih mesecih pandemije počutil osamljenega.

Sicer je to poročilo uvod v širše sodelovanje med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo. Skupni projekt bo v letu 2022 nadaljeval z zbiranjem podatkov o osamljenosti po EU, predvidena pa je tudi vzpostavitev spletne platforme za spremljanje osamljenosti skozi čas in po različnih predelih Evrope.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.