Naslovnica Svet & EU Pandemija je poslabšala globalno učno krizo

Pandemija je poslabšala globalno učno krizo

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je v zalivu Carbis v Cornwallu na jugozahodu Združenega kraljestva pričel prvi vrh skupin G7 po pričetku pandemije koronavirusa. Tik pred začetkom je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala, da bo Evropska unija namenila 700 milijonov evrov za projekt Globalno partnerstvo za izobraževanje.
Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen pred vrhom G7 (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Še pred pandemijo koronavirusa je po svetu obstajala globalna učna kriza. Po uradnih ocenah kar 617 milijonov otrok med 6. in 14. letom ne more doseči najnižje stopnje branja oz. pismenosti, mladostniki tako e morejo razviti veščin, potrebnih za življenje v sodobnem svetu. Pandemija je učno krizo še poslabšala, saj je zavrla dostop do izobraževanja, negativno vplivala na enakosti spolov in tudi digitalni razkorak se je povečal.

Otroci se morajo soočiti z večjim obsegom psiholoških in duševnih težav, na drugi strni pa je zaradi pandemije zmanjšalo financiranje izobraževanja. Evropska unija sicer z več različnimi instrumenti financira izobraževanje v približno 100 državah po svetu in že od začetka krize sodeluje s partnerskimi državami, da bi zmanjšala vpliv pandemije na učenje in počutje otrok ter olajšala varno vrnitev v šolo.

EU bo zato izobraževanju po svetu namenila še 700 milijonov evrov. »Ponosna sem, da bomo Globalnemu partnerstvu za izobraževanje, v obdobju 2021-2027, zagotovili 700 milijonov evrov za preoblikovanje izobraževalnih sistemov po svetu. Podpora izobraževanju, še posebej dekletom in ženskam, je ključna, da se jim v življenju zagotovijo dobre možnosti,« je tik pred vrhom G7 poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Denar bo namenjen za naložbe v dobro usposobljene in motivirane učitelje, ki lahko otroke opremijo s pravo mešanico veščin, potrebnih v 21. stoletju. Do leta 2030 bo treba za osnovno in srednješolsko izobraževanje zaposliti najmanj 69 milijonov novih učiteljev, od tega več kot 17 milijonov v Afriki. Prav tako bodo vlagali v enakost deklet in njihovega znanja ter tudi v izkoriščanje digitalnih inovacij.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.