Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Vlado Kreslin in bogato koncertno poletje

EKSKLUZIVNO: Vlado Kreslin in bogato koncertno poletje

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlado Kreslin velja za najbolj plodnega glasbenega ustvarjalca v Sloveniji. Izdal je že 26 albumov in koncertiral na neštetih krajih po vsej državi. V naslednjih dneh legenda slovenske glasbe začenja svoje poletne nastope, ki bodo kot vedno mikavno pestri glede glasbe in tokrat tudi glede spremljevalnih zasedb.

Vlado Kreslin in bogato koncertno poletje

Vlado Kreslin v Šentjurju leta 2019 (foto: Mija Koprivc)

Vlado, najprej srčno pozdravljeni. Kakšni so vaši občutki ob dejstvu, da se ob sproščanju ‘koronskih’ omejitev končno spet vračajo koncerti v živo z gledalci? Ste občutili, zadovoljstvo, morda olajšanje, da se lahko življenje glasbenikov in pa tudi ljubiteljev glasbe počasi spet normalizira?

“Vsi glasbeniki in seveda tudi publika smo, seveda, komaj čakali na sprostitve in »žive« koncertov. Življenje brez muzike in brez človeškega kontakta je pač močno osiromašeno.”

Uvrščamo vas med ljudi, ki nikakor ne morejo biti prav dolgo brez dela – kaj ste vse torej počeli od lani do sedaj?

“V prvem valu, torej do maja lani,  sem vsak večer na balkonu odigral eno pesem in  jih tako nabral kar petdeset. Poleti smo  celo nastopali. Posnel pa sem tudi nekaj glasbe.”

Sedaj pa se sezona koncertov končno pričenja. Na vaši spletni strani je trenutno napovedanih 8 nastopov – dva v juniju in po tri v juliju ter avgustu. Kaj nam lahko napoveste za prvi koncert 18. junija v Izoli?

“Verjamem , da bo vsaj tako dober in zanimiv, kot je bil lanski, ko je zmanjkalo elektrike in smo kar nadaljevali z igranjem – kot, da se nič ni zgodilo. Publika  je pela z nami namesto električnih instrumentov.”

Mimogrede, ali se morda spominjate koncerta na izolskem stadionu z vašo nekdanjo skupino Martin Krpan davnega 2. septembra 1989 in ali ste si morda celo kdaj pogledali posnetke?

“Spominjam se ga približno, sem pa zelo vesel tega posnetka, hvala Mefu, ki je že takrat beležil zgodovino.”

Dobra tri desetletja kasneje v Izolo prihajate s spremljevalno skupino Mali bogovi, v Šenčurju boste nastopili sam, kot kantavtor, na ljubljanskem Kongresnem trgu se bo Malim bogovom pridružila še Beltinška banda, na Ptuju pa se obeta Vox Arsana Vlado Kreslin in godalni orkester s trion. Kaj nam lahko poveste o vseh teh različnih zasedbah?

“Vsako tako sodelovanje ima svoje čare in bogati mene in glasbo. Vmes bom nastopal še s pihalnimi orkestri, v duetu z Iztokom Cergolom, največ pa z bendom Mali bogovi.”

Vlado Kreslin in bogato koncertno poletje

Vlado, Mali bogovi, Beltinška banda in navdušeno občinstvo (foto: M. Mirt)

Najbrž seznam vaših letošnjih nastopov s temi koncerti ni zaključen, kaj se še obeta?

“Trenutno se koncertna scena šele odpira in se za koncerte še dogovarjamo, prav gotovo pa bomo 27. avgusta na ljubljanskem Kongresnem trgu praznovali 30-obletnico naših koncertov v okviru Festivala v Križankah. Prav tako imamo določene že tri datume za decembrske koncerte v Cankarjevem domu ( 15., 16. in 17. dec.), kjer bomo prav tako slavili 30. obletnico koncertov.”

Kaj pa glede studijskih snemanj – kaj ste izdali nazadnje in kaj se napoveduje za bližnjo prihodnost?

“Pred časom smo z Malimi bogovi obnovili in posneli skladbo Martina Krpana ‘Nocoj bomo mi prižgali dan’; komad, ki je nastal pred tridesetimi leti, ideja zanj pa se je rodila med demonstracijami  za četverico na Roški. Pri snemanju priredbe so nam priskočile na pomoč kot vedno prodorne Kombinatke. Premierno bo na radijskih valovih zazvenela 23. junija. Sicer pa prihodnost zmeraj kaj prinese in preseneti.”

S kar 26 albumi ste zagotovo en najbolj plodnih slovenskih glasbenikov, izdali ste več pesniških zbirk, nastopal v filmih, v gledališču in na primer zelo aktivno sodelovali pri proslavi 100-letnice priključitve Prekmurja domovini. Bi si na začetku vaše kariere lahko mislili, da vam bo vse to uspelo in kje po vašem mnenju tiči skrivnost tako uspešne multi-umetniške kariere?

“Ha-ha, mislil si nisem, želel pa. Morda obstaja skrivnost, vendar sam ne vem zanjo. V življenju pač slediš svoji strasti in če imaš malo sreče, se ti sanje lahko tudi uresničijo.”

Čeprav bi Vas lahko Prekmurci mirno uvrstili kar med blagovne znamke z zaščitenim geografskim poreklom, živite v Ljubljani. Koliko pogosto se vračate v Prekmurje, oziroma koliko časa preživite tam?

“Skoraj vsak teden sem ob Muri, kjer živijo tudi starši.”

Za konec še eno športno vprašanje. Mura je pred kratkim prišla svojega do prvega naslova državnega prvaka. Kako so na to reagirali v vaših rojstnih Beltnicih, kjer je vsaj nekoč vladalo veliko rivalstvo z murskosoboško ekipo?

“Ja, v slavnih časih beltinskega Potrošnika v devetdesetih letih, ko smo premagovali Olimpijo sredi Ljubljane, smo bili z Muro veliki rivali. Zdaj pa mislim, da so bili tudi beltinski navijači navdušeni nad triumfom Mure.”

Vlado Kreslin in bogato koncertno poletje

Vlado z Malimi bogovi leta 2018 (foto: Uroš Abram)

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.