Naslovnica Magazin Osnutek načrtov za digitalizacijo Slovenije do leta 2030

Osnutek načrtov za digitalizacijo Slovenije do leta 2030

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so, v sodelovanju z drugimi pristojnimi resorji javnosti predstavili prvi osnutek ‘Nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje’.
Osnutek načrtov za digitalizacijo Slovenije do leta 2030

Osnutki načrtov s področja digitalizacije so le prvi korak proti njihovi izvedbi (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP) so najprej pojasnili, da ‘Nacionalne strateške časovne načrte’ pripravljajo vse države članice EU, njihov cilj pa je uresničitev programa ‘Pot v digitalno desetletje’. Pravkar predstavljeni slovenski osnutek v sedmih segmentih naslavlja 13 evropskih digitalnih ciljev,s področij digitalne infrastrukture, digitalne preobrazba gospodarstva, digitalnih javnih storitev in s področja digitalnih kompetenc.

»S področja digitalnih kompetenc smo si na državni ravni zastavili 3 cilje, da bomo do leta 2030 imeli 80 % ljudi z osnovnimi digitalnimi kompetencami, da bo med vsemi zaposlenimi 10 % strokovnjakov informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in da bo med njimi 25 % žensk,« so pojasnili z MDP. Glede digitalne infrastrukture bi radi, da imajo do leta 2030 vsi končni uporabniki na fiksni lokaciji na voljo moderno gigabitno omrežje do omrežne priključne točke.

Poleg tega naj bi bila do tedaj vsa poseljena območja Slovenije pokrita z brezžičnim omrežjem visoke hitrosti naslednje generacije, ki je primerljivo z omrežjem 5G, vse v skladu z načelom tehnološke nevtralnosti. Na področju digitalne preobrazbe načrtujejo, da bi do leta 2030 kar 75 % slovenskih podjetij uporabljalo umetno inteligenco, velepodatke in računalništvo v oblaku.

Prav tako naj bi v povezavi z inovatorji povečali širitev in financiranje podjetij, da bi do konca tega desetletja več kot 90 % slovenskih MSP doseglo vsaj osnovno stopnjo digitalne intenzivnosti. S področja digitalnih javnih storitev pa naj bi tedaj prav vsi prebivalci imeli zagotovljen spletni dostop do zdravstvene dokumentacije, 80 % državljanov pa zagotovljen dostop do elektronske identifikacije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.