Naslovnica Svet & EU V EU se obetajo novosti glede nabave strateških surovin

V EU se obetajo novosti glede nabave strateških surovin

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se po skoraj dveh meseci poletnih počitnic počasi vrača na delo. Poslanci so tako konec tedna podprli načrte za zagotovitev lastne oskrbe in suverenosti EU na vse bolj občutljivem področju strateških surovin.
V EU se obetajo novosti glede nabave strateških surovin

Strateške surovine in redki materiali postajajo izjemno pomembni za vse sodobne družbe (foto: pxhere.com)

Odbor za industrijo pri Evropskem parlamentu je pravkar potrdil ukrepe za povečanje ponudbe strateških surovin, ki so ključne za zagotovitev prehoda EU v trajnostno, digitalno in suvereno prihodnost. Tako naj bi spodbudili inovacije vzdolž celotne vrednostne verige, podprli mala in srednje velika podjetja, spodbudili raziskave in razvoj alternativnih materialov ter okolju prijaznejše rudarjenje in proizvodne metode.

Novi ukrepi naj bi tudi olajšali dolgoročno zastavljena partnerstva s prenosi znanja in tehnologij, omogočili usposabljanja za nova delovna mesta z boljšimi delovnimi in dohodkovnimi pogoji ter v partnerskih državah zahtevali, da so delovni postopki izpeljani po najboljših ekoloških standardih EU. Evro-poslanci pa so obenem posebej zahtevali, da je treba zmanjšati birokracijo za podjetja, zlasti za mala in srednje velika podjetja (MSP).

Posvetili so se tudi raziskavam in inovacijam glede nadomestnih materialov in proizvodnih procesov v strateških tehnologijah ter določili cilje krožnosti oz. pridobivanja strateških surovin iz odpadkov. Hkrati so tudi pojasnili ozadje teh načrtov, saj npr. električni avtomobili, sončne celice in pametni telefoni – vsi vsebujejo kritične surovine. EU pa je bila doslej odvisna od nekaterih izmed teh surovin.

To se je pokazalo za zelo občutljivo področje, še posebej od začetka ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini in stopnjevanja vse bolj agresivnih trgovinsko-industrijskih politik Kitajske. Tako so kobalt, litij in druge naravne surovine nenadoma postale zelo pomemben geopolitični dejavnik. Povpraševanje po nekaterih od teh strateških surovin pa naj bi se v prihodnjih desetletjih še opazno povečalo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.