Naslovnica Slovenija S Svetovnim dnevom prve pomoči RKS začenja Mesec prve pomoči

S Svetovnim dnevom prve pomoči RKS začenja Mesec prve pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Rdečega križa Slovenije so spomnili, da se danes obeležuje ‘Svetovni dan prve pomoči’, da se s tem pričenja ‘Mesec prve pomoči’ in da bodo že prihodnji teden pričeli z izplačili finančne pomoči upravičencem. Medtem pa ponekod po državi še vedno potrebujejo prostovoljce za pomoč pri odpravljanju posledic poplav.
S Svetovnim dnevom prve pomoči RKS začenja Mesec prve pomoči

Grafika RKS o nastali škodi, potrebe po prostovoljcih pa so na voljo prek aplikacije Poplave 2023 (foto: RKS)

Z Rdečega križa Slovenije (RKS) so najprej pojasnili, da so zadnjih deset dneh zelo intenzivno pregledovali prejete vloge za finančno pomoč zaradi posledic avgustovske vremenske ujme. Prejetih je bilo 5.500 vlog, pristojne komisije pa bodo po koncu pregledovanja teh vlog že v prihajajočem tednu pričele upravičencem nakazovati njihove deleže od skupno 5,5 milijona evrov, ki jih je Rdeči križ Slovenije dobil s strani Vlade RS.

»Druga sobota v mesecu tradicionalno predstavlja svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa pomeni tudi začetek meseca prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Tudi letos bodo v tem obdobju v organizaciji naših območnih združenj potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice, tako za najmlajše kot tudi starejše, saj je rdeča nit tudi letos vseživljenjsko učenje prve pomoči,« pa so še spomnili z RKS.

Prva pomoč je največje humanitarno dejanje ter eden osnovnih gradbenih elementov pri zagotavljanju osebne varnosti in krepitve lokalne skupnosti in bi kot taka morala postati del osnovne splošne izobrazbe. Epidemija covida-19 in še posebej nedavna neurja so nas opomnila, da je treba vedno najprej poskrbeti za lastno varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebni osebi.

Z RKS so dodali, da sta po drugi strani pandemija in vremenska ujma opozorili, kako lahko bolnišnice in reševalne službe povsem nepričakovano in zelo hitro postanejo preobremenjene, da je zato lahko dostop do zdravnikov in zdravstvenih storitev nenadoma onemogočen. Zato so tečaji prve pomoči, vključno z oživljanjem, izjemno pomembni za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb oz. bolezni, saj povečujejo možnosti preživetja.

»V letu 2023 bomo, tako kot v letu 2022, poudarjali pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči. Medse vabimo otroke, mladostnike, odrasle in starostnike, da se naučijo oziroma obnovijo svoja znanja prve pomoči. Vsako človeško življenje je pomembno, zato moramo svoja znanja in veščine prve pomoči redno obnavljati«, je v letošnji poslanici ob ‘Svetovnem dnevu prve pomoči,  dejala predsednica Rdečega križa Slovenije Ana Žerjal.

Pri Rdečem križu Slovenije bodo v prihajajočem ‘Mesecu prve pomoči’ prek svojih območnih združenj po vsej državi izpeljali številne različne brezplačne dogodke, predavanja, delavnice in srečanja, o katerih bodo sproti obveščali javnost. Medtem pa v Črni na Koroškem in najbrž še kje drugje po državi še vedno potrebujejo prostovoljce za pomoč pri odpravljanju posledic poplav, več informacij pa je na volj prek spletne aplikacije ‘Poplave 2023.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.