Naslovnica Svet & EU Okoljsko poročilo o letalstvu v EU zahteva več ukrepov

Okoljsko poročilo o letalstvu v EU zahteva več ukrepov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar objavila ‘Okoljsko poročilo o evropskem letalstvu’, ki zajema obdobje od leta 2019 in 2022. Poročilo vsebuje oceno okoljske uspešnosti letalskega sektorja za ta čas in priporočila za prihodnost, saj bodo očitno potrebni dodatni ukrepi za varstvo okolja.
Okoljsko poročilo o letalstvu v EU zahteva več ukrepov

Londonsko letališče Heathrow (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

V novem dokumentu Evropske komisije, ki so ga poimenovali ‘Okoljsko poročilo evropskem letalstvu 2022’, so objavili pregled okoljske uspešnosti in predstavili stopnjo napredka evropskega letalskega sektorja od zadnjega tovrstnega poročila, ki je bilo pripravljeno leta 2019. Na podlagi na novo zbranih podatkov so pripravili tudi sveža priporočila za dodatno zmanjšanje vpliva letalstva na podnebne spremembe, priporočila glede hrupa in tudi glede kakovost zraka.

Znano je, da je letalski sektor EU v preteklosti že sprejel vrsto ukrepov za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje in podnebje, vendar novo poročilo kaže, da očitno to ne bo zadostovalo. Čeprav je zaradi pandemije koronavirusa letalski promet v obdobju med leti 2019 in 2022 doživljal velike pretrese, se za naslednja leta napoveduje tako velika rast števila poletov, da to zahteva dodatne ukrepe.

»Medtem ko se je število letov na letališčih držav EU in Efte zaradi pandemije zmanjšalo z 9,3 milijona leta 2019 na 4,12 milijona oziroma 5,07 milijona leta 2021, dolgoročnejši trendi kažejo, da bo v regiji do leta 2050 opravljenih približno 12,2 milijona letov na leto. Ob takšnem razvoju dogodkov bi se lahko emisije CO2 letal povečale na 188 milijonov ton, če ne bodo uveljavljeni dodatni ukrepi za varstvo okolja,« so pojasnili s Komisije EU.

Med priporočili Evropske komisija pa so navedli, da naj uporabniki zračnega prostora na enotnem evropskem nebu še naprej spodbujajo lete z manjšim negativnim vplivom na okolje, naj se še dodatno posvetijo uporabi trajnostnih letalskih goriv ter novim trajnostnim ukrepom na področjih tehnologije, zasnove, operacij upravljanja zračnega prostora, letališč in tržnih aktivnosti letalske panoge.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.