Naslovnica Kronika Za dvig varnostne kulture pri prečkanju železniških prehodov

Za dvig varnostne kulture pri prečkanju železniških prehodov

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričela vsakoletna jesenska mednarodna akcija poostrenega nadzora nad železniškim potniškim prometom. V Sloveniji jo vodita Policija in osebje Slovenskih železnic, na mednarodnem nivoju pa jo usklajuje evropsko policijsko združenje Railpol.
Za dvig varnostne kulture pri prečkanju železniških prehodov

Proge se nikoli ne prečka tam, kjer to ni dovoljeno (foto: policija.si)

Pravkar je startala jesenska mednarodna akcija poostrenega nadzora nad železniškim potniškim prometom, katere osnovni cilj je preventivne narave. Railpol (evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah) je tako za letošnjo akcijo predvidel fokusiranje na dvig varnostne kulture pri prečkanju železniških prehodov in tudi med vožnjo z vlakom. V Sloveniji v akciji tudi tokrat sodelujeta Policija in osebje Slovenskih železnic.

»Ker bo akcija potekala pod okriljem Railpolove delovne skupine za preiskovanje železniških nesreč in dogodkov, bomo predstavniki obeh služb pri nadzoru pozorni predvsem na nedovoljeno oz. prepovedano prehajanje železniške proge, prečkanje železniške proge na nivojskih križanjih (vozila in pešci), kršitve na vlakih (izstopanje ali vstopanje med premikanjem vlaka, poškodovanje inventarja, kršitve javnega reda in miru…),« so pojasnili s Policije.

Prav tako pa bodo aktivnosti v tem tednu (akcija bo trajala vse do ponedeljka, 3. oktobra) prek posebnih predavanj ozaveščali mladino o varnosti v železniškem prometu. Vlakovne kompozicije se na področju Slovenije križajo s cestnim prometom na skoraj 700 nivojskih železniških prehodih, pri tem pa se še vedno dogajajo nesreče, saj marsikdo ne upošteva cestnih označb, znakov, zapornic in osnovnih varnostnih navodil.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.