Naslovnica Svet & EU Odvzem imunitete zaradi podkupovalnega škandala

Odvzem imunitete zaradi podkupovalnega škandala

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je bil tokrat aktiven tudi med prazniki. Predsednica Roberta Metsola je namreč morala na zahtevo belgijskih pravosodnih organov sprožiti nujni postopek za odvzem imunitete dvema poslancema. Oba sumijo korupcije in čeprav v objavi za javnost niso omenili imen, je ena od oseb najbrž bivša podpredsednico Parlamenta EU Eva Kaili.
Odvzem imunitete zaradi podkupovalnega škandala

Predsednica Metsola je odločna dokazati, da EU ni na naprodaj za noben denar (foto: FB Parliament EU)

Evropski parlament je sredi decembra zajel velik škandal, v katerega sta na eni strani vpleteni državi Katar in Maroko, na drugi pa bivša podpredsednica Parlamenta EU Grkinja Eva Kaili in z njo še vrsta ljudi, ki so ji bili blizu po sorodstvenih povezavah ali pa po politično-službenih aktivnostih v parlamentarnih krogih. Kot kaže naj bi Katar z maroškim posredovanjem s podkupninami poskusil vplivati na politike EU.

Baje pa je že ob prvih aretacijah s strani belgijske Policije prišlo do zapleta glede spoštovanja imunitete evro-poslancev, zato je morala predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola na zahtevo belgijskih pravosodnih organov sprožiti nujni postopek za odvzem imunitete dvema poslancema. »Od prvega trenutka je Parlament EU naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi pomagal pri preiskavah in še naprej bomo skrbeli, da ne bo nekaznovanja.

Odgovorni bodo ugotovili, da je ta Parlament na strani zakona. Korupcija se ne splača in storili bomo vse, da se z njo borimo,« je ob tem izjavila predsednica Evropskega parlamenta Metsola, ki je sicer doma z Malte. Očitno se glede odvzema imunitete zelo mudi, saj so izjavno za javnost objavili že včeraj, 2. januarja, na praznični dan. Postopki za odvzem imunitete se bodo sicer pričeli na plenarnem zasedanju, ki bo na vrsti 16. januarja.

Zahteva bo potem posredovana Odboru za pravne zadeve (JURI), predlog odločitve pa je moč pričakovati do sredine meseca februarja. Sicer pa predsednica Parlamenta EU Metsola pripravlja tudi reforme za področje boja proti korupciji uradnikov EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.