Naslovnica Trendi Dokumentarni film o izjemni akciji Podarim dobim

Dokumentarni film o izjemni akciji Podarim dobim

Avtor: Spletno Uredništvo
Gledalci Televizije Slovenija bodo v soboto ob. 20 uri lahko spremljali prvi del dokumentarnega filma o nekoč zelo priljubljeni dobrodelni akciji ‘Podarim-dobim’. Ideja o zbiranju finančne pomoči za slovenske športnike se je izkazala za izvrstno zamisel, saj je nato zelo uspešno potekala od leta 1984 pa vse do leta 1997.
Dokumentarni film o izjemni akciji Podarim dobim

Tako je bila videti ena od mnogih izžrebanih darilnih sreč k v akciji Podarim-dobim (foto: SOJ RTV Slovenija)

TV Slovenija je napovedala nov domač dokumentarni film, ki ga bodo v dveh delih predvajali prvi dve soboti v mesecu januarju (7. in 14. januarja) ob 20.00 na TV SLO 1. Gre za dokumentarec z naslovom ‘Podarim dobim – igra, ki je prebudila tigra’, za katerim v vlogah scenarista in režiserja stoji Bojan Krajnc. Zgodba govori o nastanku in poteku legendarne akcije zbiranja finančne pomoči za slovenske športnike, ki je premikala meje na marsikaterem področju.

Akcija Podarim-dobim je nastala po zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984, nato pa je uspešno preživela prehod iz socializma v kapitalizem in se nadaljevala vse do leta 1997. Mlajše generacije danes ne vedo, da je bila pred tem Smučarska zveza Jugoslavije tako revna, da so se Bojan Križaj in tovariši po Evropi vozili s starim kombijem, v katerem so si med vožnjo podajali selotejp, da so sproti mašili vse luknje, skozi katere je pihal leden zrak.

Po letu 1984 pa se je marsikaj spremenilo, saj je moral ta jugoslovanski amaterski šport postati profesionalen, če so se hoteli smučarji in smučarke enakovredno kosati z ostalo svetovno konkurenco, kar v tedanjem socializmu ni bilo najbolj enostavno. Film spremlja teh 13 let in potek akcije vzporedno s smučarskimi uspehi slovenskih smučarjev na  olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in v svetovnem pokalu, ki jih v tem obdobju ni manjkalo.

»V filmu sodelujejo ključni akterji akcije Podarim dobim; od takratnih direktorjev alpskih in nordijskih reprezentanc, glavnih kreatorjev akcije do direktorjev podjetij, ki so prispevala najbolj atraktivne nagrade (hiše, avtomobili), dobitnikov nagrad in seveda smučarjev, ki so sodelovali pri promociji in žrebanjih ter s svojimi tekmovalnimi uspehi pripomogli k uspešnosti akcije,« so pojasnili s Službe za obveščanje javnosti na RTV Slovenija.

Dodali pa so še podatke o dejanski uspešnosti akcije – Slovenci smo v najboljših letih pokupili petkrat več srečk kot v primerljivih akcijah v Avstriji, Nemčiji ali Švici. Tako je bilo v teh 13 letih prodanih neverjetnih 18 milijonov srečk, kar je za dvomilijonski narod izjemna številka. Akcija ‘Podarim- dobim’ tako danes upravičeno velja kot družbeni, športni in marketinški fenomen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.