Naslovnica Slovenija Odslej enotna embalaža za cigarete in tobak

Odslej enotna embalaža za cigarete in tobak

Avtor: Spletno Uredništvo

Prvi januar prinaša novosti za kadilce. Od prvega dne leta 2020 bodo v Sloveniji cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži. Po novem bo morala imeti embalaža teh izdelkov predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke, oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje.

Odslej enotna embalaža za cigarete in tobak

Videz embalaže cigaretnih izdelkov se bo spremenil, a to ne bo rešilo problemov s kajenjem (foto: gov.si)

 

Od 1. januarja 2020 bo v Sloveniji zunanji videz zavojčkov različnih tržnih znamk cigaret poenoten. Vsa embalaža s tobačnimi izdelki bo v prodaji v enotnih standardiziranih barvah, na njej ne bo logotipov, barv, podob, promocijskih sporočil ali kakršnihkoli drugih oznak značilnosti izdelka. Odstranjeni bodo okrasje, sijaj in zavajajoči elementi na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje, ostala pa bodo slikovna in tekstovna zdravstvena opozorila.

Z uvedbo enotne embalaže želi država sporočiti, da gre za izdelke, ki niso nekaj vsakdanjega in sprejemljivega. Pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja s pomočjo embalaže pa baje želijo še posebej zaščititi otroke in mlade, saj naj bi številne raziskave dokazale, da enotna embalaža zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med otroci in mladostniki, prepreči oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže.

»Zmanjšajo se možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov na embalaži tobačnih izdelkov in s tem napačno zaznavanje, da so določeni izdelki manj škodljivi. Poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži in s tem zmanjša obseg začetkov kajenja, spodbudi opuščanje kajenja in prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci,« pravijo na Ministrstvu za zdravje.

V Sloveniji je tobak vodilni preprečljivi dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt, pljučni rak je skoraj v 90 % posledica kajenja, v Sloveniji pa vsako leto, zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umre več kot 3.000 prebivalcev. Z Ministrstva za zdravje so še ponovili, da je enotna embalaža učinkovit ukrep nadzora nad tobakom, ki prispeva k znižanju deleža kadilcev, s katerim se Slovenija pridružuje najnaprednejšim državam v svetu na tem področju, kot so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Irska in Norveška.

Čeprav je nikotin droga (seveda legalna) in so tobačni izdelki dokazano zdravju škodljivi, jih bo država še naprej prodajala, saj ima od tega lep zaslužek. Ali z drugimi besedami: za smrti ni odgovorna pisana embalaža, ampak tisto, kar se nahaja v njej. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.