Naslovnica Gospodarstvo Državni proračun je v letu 2019 zabeležil skoraj 305 milijonov evrov presežka

Državni proračun je v letu 2019 zabeležil skoraj 305 milijonov evrov presežka

Avtor: Spletno Uredništvo

Podjetje Slovenija je v letu 2019 poslovalo odlično. Državni proračun je namreč v obdobju od januarja do konca novembra zabeležil 304,9 milijona evrov presežka. Prihodki so se zvišali za 1,4 % na približno 9,17 milijarde evrov, odhodki pa za 6,5 % na okoli 8,87 milijarde evrov.

Državni proračun je v letu 2019 zabeležil skoraj 305 milijonov evrov presežka Slovenija je v prvih 11 mesecih leta 2019 poslovala odlično, decembrski rezultati pa ne bi smeli pokvariti rezultata (foto: publicdomainpictures.net)

 

Kot so tik pred iztekom leta 2019 sporočili z Ministrstva za finance (MF), so davčni prihodki, ki predstavljajo glavni vir proračunskih prihodkov, narasli za 5,2 % in sicer na 7,93 milijarde evrov. Prilivi iz davka od dohodkov pravnih oseb so se zvišali za 18,3 % oziroma na 917 milijonov evrov, prilivi iz DDV pa za 3,8 % – na 3,58 milijarde evrov. Te rezultate so finančniki pripisali dobremu poslovanju podjetij in rasti potrošnje.

»Prilivi iz dohodnine so se okrepili za 6,1 % na nekaj manj kot 1,20 milijarde evrov, relativno nizko rast pa pripisujemo predvsem davčni razbremenitvi regresa za letni dopust. Prilivi iz trošarin so dosegli približno 1,43 milijarde evrov, kar je 0,9 % manj kot v enakem lanskem obdobju. Na strani odhodkov so se plačila domačih in tujih obresti zahvaljujoč aktivnemu upravljanju dolga znižala za 9,8 % na okoli 772 milijonov evrov,« so zapisali na MF.

Dodali so še, da so se sredstva za plače in prispevke delodajalcev za socialno varnost zaposlenih v ožji državni upravi zvišala za 8,9 % na 1,22 milijarde evrov, sredstva za plače in prispevke zaposlenih v širši javni upravi v okviru tekočih transferov v javne zavode pa za 6,8 % na 1,57 milijarde evrov. K tej rasti naj bi v največji meri prispevala napredovanja ter dogovor s sindikati javnega sektorja.

Narasli so tudi transferi posameznikom in gospodinjstvom (tudi družinski prejemki in starševska nadomestila ter izdatki za denarno socialno pomoč) – za 11,8 % na približno 1,33 milijarde evrov. Prav tako so bili višji investicijski odhodki in investicijski transferi, ki so se zvišali za 21,6 % na 684 milijonov evrov. Še najvišjo rast pa so zaznali na področju prometa in prometne infrastrukture, kar ni presenetljivo, saj pravkar poteka pospešeno izvajanje večjih projektov.

Pozitivne vesti prihajajo tudi glede konsolidirane bilance javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna RS sestavljajo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračuni obči. V prvih 11 mesecih letošnjega leta so namreč zabeležili za 17,42 milijarde evrov prihodkov in 17,07 milijarde evrov odhodkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.