Naslovnica Svet & EU Odnosi s Turčijo so padli na najnižjo točko

Odnosi s Turčijo so padli na najnižjo točko

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski poslanci so se na plenarnem zasedanju posvetili tudi Turčiji in ugotovili, da je so zaradi politike turškega predsednike Recepa Erdogana odnosi med EU in Turčijo padli na najnižjo točko v zadnjih desetletjih.
Odnosi s Turčijo so padli na najnižjo točko

Tudi nedavni diplomatski incident zagotovo ni pripomogel k izboljšanju odnosov (foto: FB Charles Michel)

V Evropskem parlamentu so ta teden zagrizli v kislo jabolko, imenovano trenutna politika Turčije. Ugotovili so, da se je Turčija prav v zadnjih letih povsem oddaljila od temeljnih vrednot in standardov EU. Poslanci so glede notranjega dogajanja v tej državi kritizirali turške regresivne institucionalne reforme, avtoritarne razlage predsedniškega sistema, pomanjkanje neodvisnosti sodstva in nadaljnjo hipercentralizacijo Erdoganove oblasti.

»Evropski poslanci turške pristojne organe pozivajo, naj izpustijo vse zaprte zagovornike človekovih pravic, novinarje, odvetnike, akademike in druge, ki jih je vlada pridržala zaradi neutemeljenih obtožb. Poslanci EP so zaskrbljeni tudi zaradi sovražne zunanje politike Turčije, tudi do Grčije in Cipra, pa tudi zaradi njene vpletenosti v Sirijo, Libijo in Gorski Karabah, kar je dosledno v nasprotju s prednostnimi nalogami EU,« so bili nedvoumno jasni poslanci evropskega parlamenta.

Že vse to bo najbrž popolnoma razbesnelo ‘sultana’ Erdogana, dodatno pa mu bo dvignila pritisk še evropska zahteva, naj Turčija končno prizna, da je ob koncu prve svetovne vojne izpeljala genocid nad armenskim narodom. Poleg tega so še spomnili, da uporabe migrantov in beguncev kot orodja za politični vzvod in izsiljevanje ni mogoče sprejeti. Nazadnje pa so Komisiji EU predlagali, naj dokončno prekine že pred časom zaustavljena pogajanja o morebitnem vstopu Turčije v EU.

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.