Naslovnica Svet & EU Odbor za proračunski nadzor za strožji nadzor financ EU

Odbor za proračunski nadzor za strožji nadzor financ EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Poročilo Odbora za proračunski nadzor (CONT) pri Evropskem parlamentu pravi, da EU potrebuje strožje ukrepe za zaščito proračuna pred zlorabami s strani držav članic EU z oligarhičnimi strukturami. Torej gre za tiste države EU, kjer se oblast kopiči v rokah ene skupine ljudi.
Odbor za proračunski nadzor za strožji nadzor financ EU

Decembra lani je v Šarm El-Šejku potekala 9.  konference Konvencije ZN proti korupciji (foto: Unis Vienna/flickr.com)

Poročilo Odbora za proračunski nadzor (CONT) pri Evropskem parlamentu je zaskrbljujoče, daj avtorji ugotavljajo, da v državah EU še nikoli ni bilo toliko oligarhičnih struktur, kot jih je danes. Po drugi strani pa se EU ubada s proračunskim paketom za obdobje 2021-2027, ki je predvsem zaradi odpravljanja katastrofalnih posledic pandemije koronavirusa Covid 19 najvišji proračun EU doslej, saj znaša nepredstavljivih 1800 milijard evrov.

Prav zaradi tega časovnega sovpadanja bo morala biti uporaba sredstev Evropske unije odslej še strožje nadzorovana. »Poročilo odbora za proračunski nadzor opisuje oligarhijo kot politično elito, ki javna sredstva preusmerja iz evropskega proračuna v svoje zasebne interese. Pogosto se zanašajo na poslovneže, ki ravnajo v njihovem interesu v strukturah, v katerih so resnični prejemniki prikriti.

Oligarhični sistemi so pogosto povezani z razširjeno korupcijo, nadzorovanjem medijev (kar v mnogih primerih preprečuje razkrivanje kriminalnih dejavnosti) in odsotnost neodvisnega sodnega sistema,« so pojasnili v poročilu CONT. V poročilu sicer ugotavljajo, da Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Evropsko javno tožilstvo in Europol opravljajo izjemno delo na področju boja proti finančnim zločinom.

Vendar so vsi ti organi kronično kadrovsko podhranjeni in imajo premalo finančnih sredstev, zato pozivajo Svet EU (države članice EU), naj namenijo več sredstev za te organe. Evropsko komisijo pa so pozvali, naj oblikuje jasnejšo opredelitev glede konflikta interesov, da bo vključevala lobiranje in pojav ‘vrtljivih vrat’ in naj začne uporabljati vsa orodja, ki jih ima za preprečevanje zlorab evropskih sredstev.

To so na primer ustavitev izplačevanja, finančne korekcije in celo popolna izključitev iz evropskega financiranja. EU bi najbrž koristilo tudi posebno skupno orodje, ki bi služilo za pregledovanje podatkov in ocenjevanje tveganj za analizo podatkov o tistih osebah, ki imajo neposredne ali posredne koristi od proračuna. Podatki, ki niso občutljivi, pa bi najbrž morali biti javni, kar bi še povečalo nadzor in zaupanje v porabo sredstev EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.