Naslovnica Gospodarstvo V Luki Koper poslujejo odlično, vseeno pa so še povečali produktivnost

V Luki Koper poslujejo odlično, vseeno pa so še povečali produktivnost

Avtor: Spletno Uredništvo

V Luki Koper so zadnje tedne povečali kapacitete pri pretovarjanju vlakov, dobili obisk veleposlanikov zalednih srednjeevropskih držav in se posvetili pozitivnim številkam sveže študije o koristih pristaniške dejavnosti za celotno slovensko gospodarstvo.

 V Luki Koper poslujejo odlično vseeno pa so še povečali produktivnost

Štiri odgromna električna dvigala, ki lahko hkrati pretovarjajo s petih tirov (foto: FB Luka Koper/Kristjan Stojaković)

 

Od začetka meseca oktobra v Luki Koper že deluje novo RMG (Rail-Mounted Gantry) dvigalo, ki bo še opazno dvignilo produktivnost pri nakladanju in razkladanju vlakov. Prek tega 300-tonskega sodobnega električnega dvigala bo možno pretovarjati kontejnerje s kar petih vlakovnih kompozicij naenkrat, sicer pa je to že četrto tovrstno dvigalo. »Dnevno razložimo oz. naložimo od 24 do 28 vlakovnih kompozicij, z novim RMG dvigalom in nekaterimi drugimi naložbami pa je sedaj možno obdelati tudi do 32 vlakov dnevno,« so pojasnili v Luki Koper.

Začetek delovanja novega dvigala je sovpadel z obiskom veleposlanikov Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke. Te države Višegrajske skupine namreč sodijo med pomembnejše zaledne trge Luke Koper. Lani so iz kotrskega pristanišča v te štiri srednjeevropske države pretovorili 382.000 kontejnerskih enot (TEU), kar predstavlja več kot tretjino letnega pretovora kontejnerjev v Luki Koper.

»Še v letu 2009 smo za omenjene države pretovorili 120.000 TEU, kar pomeni, da se je promet v desetih letih več kot potrojil. Poleg kontejnerjev potujejo preko Kopra v uvozni in izvozni smeri še avtomobili, železovi proizvodi, sipki tovori in hitro pokvarljivo blago. V letu 2019 smo za omenjene države pretovorili skupaj nekaj več kot 5 milijonov ton blaga. Na vseh omenjenih trgih imamo tudi stalna predstavništva,« so še razkrili z Luke Koper.

Gospodarska zbornica Slovenije pa je prejšnji mesec predstavila študijo vplivov luških aktivnosti na celotno slovensko gospodarstvo, po kateri vsak evro prodaje v pristaniški dejavnosti ustvari še 3,3 evre v preostalem gospodarstvu države. Tako je v Sloveniji več kot 7.000 delovnih mest neposredno in posredno povezanih s pristaniško dejavnostjo, Luka Koper pa zato sodi med največje slovenske gospodarske sisteme.

Študija je še pokazala, da je multiplikator dodane vrednosti pristaniške dejavnosti v Kopru povsem primerljiv z multiplikatorjem drugega največjega evropskega pristanišča v belgijskem Antwerpnu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.