Naslovnica Magazin Od Kalimerota do mikro hibridnega pogona

Od Kalimerota do mikro hibridnega pogona

Avtor: Spletno Uredništvo
Z avtomobilskega velikana FIAT, oziroma z družbe FCA (Fiat Chrysler Automobiles) je prišla vest, da je tovarna Stellantis v poljskem Tychyju pravkar dosegla znamko 2,5 milijona proizvedenih vozil priljubljenega modela Fiat 500.
Od Kalimerota do mikro hibridnega pogona

Jubilejni FIAT 500, ki je bil pred dnevi izdelan na Poljskem (foto: FCA)

Zgodba o sodelovanju med tedaj še italijansko tovarno FIAT in poljsko industrijo sega že v čas pred drugo svetovno vojno, potem pa se je razbohotilo v 60. in še posebej v 70. letih prejšnjega stoletja, čeprav je bila Italija v paktu NATO, Poljska pa v Varšavskem paktu. Sicer so bili plodovi tega sodelovanja vidni kot modeli Polski FIAT 125 P, Polski FIAT 126 P (imenovan ‘Kalimero’ oz. ‘peglica’) in Polonez, ki pa niso sodili ravno v vrh svojih kategorij.

Po razpadu Varšavskega pakta se je prodor Fiata in skupine FCA na Poljsko od leta 1992 še stopnjeval. Novembra leta 2019 so tako v tovarni v Tychyju proizvedli že svoje vozilo številka 12. 000.000 (oziroma 12-milijonti avtomobil), ta teden pa so objavili novico, da so dosegli proizvodno znamko 2,5 milijona za vozila modela Fiat 500. Za razliko od starejših licenčnih izdelav slabe kakovosti, pa je priljubljeni Cinquecento danes povsem v koraku s časom.

»Rekordni model, ki ga je naročil kupec iz Francije, je 500 Hybrid, opremljen z 51-kilovatnim (70 KM) mikro hibridnim motorjem: učinkovitim, kompaktnim, lahkim hibridnim pogonskim agregatom, ki ponuja zabavno in udobno vožnjo ter zmanjšuje porabo goriva in emisij,« so o sodobni mikro hibridni tehnologiji, ki se od lani uporablja na modelih 500 in Panda, pojasnili s FCA.

Poleg italijanskega so sicer najpomembnejši trgi za Cinquecento Združeno kraljestvo, Francija, Nemčija, Španija, Belgija, Nizozemska in Japonska. 500 je pristal tudi na eksotičnih trgih, kot so Kajmanski otoki, Curaçao, Saint Martin, Senegal in Gana. Zanimiv pa je še podatek, da je bil model 500 prvič predstavljen že leta 1957 in da je bilo od takrat skupno prodanih več kot 6,7 milijona primerkov tega modela.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.