Naslovnica Slovenija Od jutri prve vloge čebelarjev za subvencije

Od jutri prve vloge čebelarjev za subvencije

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenija se od nekdaj ponaša s svojim čebelarstvom, zato mu tudi državni organi nudijo ustrezno podporo. V Uradnem listu RS so bili tako pravkar objavljeni trije javni razpisi za čebelarje. Gre za oddajo vlog pri ukrepih: Tehnična pomoč čebelarjem, Racionalizacija sezonske selitve panjev in Subvencioniranje vzreje čebeljih matic. Skupna višina nepovratnih sredstev znaša do 328.800 evrov.

Za subvencije se lahko potegujejo vsi čebelarji, ki izpolnjujejo predpisane pogoje za dodelitev sredstev (foto: mkgp.gov.si).

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da začneta roka za oddajo vlog glede Tehnične pomoči čebelarjem in glede Racionalizacije sezonske selitve panjev teči že jutri, v sredo, 28. marca 2018. Trajala bosta do zaprtja javnega razpisa, kar bo objavljeno na spletni strani MKGP. Rok za oddajo vlog pri ukrepu Subvencioniranje čebeljih matic je začel teči po objavi razpisa v UL in bo trajal do vključno 18. aprila 2018. 

V okviru ukrepa Tehnična pomoč čebelarjem se čebelarjem omogoča posodobitev čebelarstva, kar bo prispevalo k izboljšanju stanja proizvodnje in trženja čebelarskih proizvodov ter s tem izboljšanje starostne strukture čebelarjev v Sloveniji. V okviru ukrepa Racionalizacija sezonske selitve panjev se čebelarjem omogoča sofinanciranje nakupa sredstev za prevoz čebel na pašo. Cilj te podpore je posodobitev sredstev za prevoz čebel na pašo in dvig konkurenčnosti čebelarjenja.

Pri ukrepu Subvencioniranje vzreje čebeljih matic se vzrejevalcem čebeljih matic dodeli nepovratna sredstva, če so povečali vzrejo kakovostnih plemenskih (rodovniške in gospodarske) čebeljih matic. Vzreja rodovniških čebeljih matic pa se subvencionira tudi za vzdrževanje trotovskih linij na plemenilni postaji. Cilj te podpore je spodbuditi vzrejevalce čebeljih matic k vzreji bolj kakovostnih matic in k večjemu številu vzrejenih matic.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.