Naslovnica Slovenija Od danes velja poseben režim tudi na mejnih prehodih z Avstrijo

Od danes velja poseben režim tudi na mejnih prehodih z Avstrijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Od polnoči dalje velja na meji Slovenije z Avstrijo podoben režim, kot že približo dva tedna vlada na slovenski meji z Italijo. Vlada RS je namreč izdala nov Odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz sesednje Avstrije zaradi zajezitve pandemije kronavirusa. Osrednja točka Odloka je, da določa vzpostavitev trinajstih kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Republiko Avstrijo.

Od danes velja poseben režim tudi na mejnih prehodih z AvstrijoEna od odprtih kontrolnih točk je pred predorom Karavanke (foto: DARS/commons.wikimedia.org)

 

Po odločitvi Vlade RS je bilo opolnoči postavljenih 13 kontrolnih točk na slovenski severni meji z Avstrijo. Pristojni službi (Direkcija RS za infrastrukturo in DARS) sta že postavili ustrezno signalizacijo na teh kontrolnih točkah in obenem začasno zaprla vse preostale cestne povezave z Avstrijo. Sicer je tudi potniški promet na železniških povezavah med Avstrijo in Slovenijo povsem prekinjen.

Odprte ceste proti severni sosedi so sedaj le na mejnih Gornja Radgona – Bad Radkersburg, Kuzma – Bonisdorf, Holmec – Grablach, Karavanke – Karawankentunnel, Jurij – Langegg, Vič – Lavamund, Ljubelj – Loibltunnel, Trate – Mureck, Radlje – Radlpass, Gederovci – Sicheldorf, Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn), Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse) in Korensko sedlo – Wurzenpass.

Za državljane Republike Slovenije ter osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS ni omejitev glede vstopa v našo državo, vendar pa jim na meji zmerijo temperaturo in če ima kdo višjo temperaturo od 37,5 °C ali kaže jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje, potem sledijo dodatni zdravstveni postopki. Režim za tujce pa je podoben, le da se jih lahko tudi zavrne.

»Vstop v Slovenijo se dovoli tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19).Če tujec tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 °C in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje),« sporočajo z Direkcije RS za infrastrukturo.

Ni povsem jasno, zakaj od tujcev sploh zahtevajo potrdila, če je vstop možen tudi brez le-teh. Posameznik se lahko okuži tudi v obdobju med opravljanjem zdravstvenega testa in prečkanjem meje, nekdo pa je spet lahko okužen in je prenašalec tudi brez očitnih znakov bolezni. Zaradi vsega tega so zdravstvena potrdila za tujce najbrž odveč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.