Naslovnica Svet & EU Obletnica zrušitve mostu, izbruh Etne in beg pred naplavinami

Obletnica zrušitve mostu, izbruh Etne in beg pred naplavinami

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes v Italiji mineva natanko 5 let od zrušitve mostu Morandi v Genovi, država pa se je včeraj v alpskem kraju Bardonecchia izognila novi tragediji. Medtem so spet zaprli tudi letališče v Catanii, a tokrat ne zaradi požarov, temveč zato, ker je včeraj izbruhnil bližnji vulkan Etna in mesto prekril s pepelom.
Obletnica zrušitve mostu, izbruh Etne in beg pred naplavinami

Pri nas je največ škode naredila deroča voda, v Piemontu pa val blata in kamenja (foto: FB Comune di Bardonecchia)

Italija gre letos iz ene vremenske krize v drugo.  Na začetku leta je državo še vedno pestila dolgotrajna suša, struga največje reke Po (oz. slovensko Pad) je bila povsem suha. Istočasno je na jugu že prišlo do serije neviht z nadpovprečno močnimi padavinami in reke so v dveh dneh narasle kar za 6 metrov. Potem so spomladi še bolj ekstremne padavine prizadele pokrajine Toscana, Marche in Reggio Emilia, kjer so imeli velikanske poplave in so morali evakuirati okrog 20.000 oseb.

S prihodom poletja so se tudi na italijanskem polotoku pričeli vročinski vali in z njimi tudi prvi požari. Letos je bila najbolj na udaru Sicilija, kjer je gorelo tudi zadnji teden, ogenj pa je uničeval še večje površine po Apuliji, Kalabriji, Abruzzu in Sardiniji. Tako je bilo letališče v bližini sicilijanskega mesta Catania 16. julija zaprto zaradi bližine požara in tudi zato, ker je bila zaradi gostega dima precej zmanjšana vidljivost.

Danes so isto letališče spet zaprli, vendar tokrat zaradi pepela, saj je včeraj izbruhnil vulkan Etna. Tako je cele predele Catanie prekrila plast vulkanskega pepela, župan pa je izdal odlok, s katerim je za naslednjih 48 ur odredil začasno prepoved prometa za bicikle in motorna kolesa. Na najbolj zahodni točki Italije, v alpskem kraju Bardonecchia, pa so se medtem včeraj zvečer za las izognili tragediji.

Nevihta, ki je italijanske vremenoslovne službe niso napovedale kot posebej intenzivno, je namreč v okoliškem gorskem svetu Piemonta povzročila nenadne in zelo močne padavine. Predvsem se je v lokalne hudournike sprožilo nekaj plazov in jih napolnilo. Medtem, ko se je v mestecu z ognjemetom včeraj zvečer zaključeval lokalni praznik, se je tako nenadoma zaslišal drugačen hrup in kmalu zatem so po strugah pripotovali velikanske količine blata in kamenja.

Na srečo je rečno korito v tem naselju, ki se nahaja v ozki dolini, urejeno z dovolj visokimi betonskimi bregovi in hkrati dovolj široko, da ni prišlo do najhujšega. Čeprav je zalilo nekaj hiš, odnašalo avtomobile in v bližini poplavilo tudi avtokamp s prikolicami, so se vsi domačini in turisti pravočasno rešili na varno. Tako danes, ko v Italiji mineva natanko 5 let od zrušitve mostu Morandi v Genovi, sosedje le niso doživeli nove tragedije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.