Naslovnica Slovenija Slovenija je stopila skupaj za Dan solidarnosti

Slovenija je stopila skupaj za Dan solidarnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je v Sloveniji na vrsti Dan solidarnosti. Po vseh območjih, ki jih je prizadela nedavna poplava, poteka obsežna solidarnostna akcija z ogromno prostovoljci. Kot kaže, prijava za delo prek spletne aplikacije Poplave 2023 deluje zelo dobro, tako da pri napotitvi skupin prostovoljcev ni bilo večjih težav. Za pomoč se je prijavilo preko 30.000 prostovoljcev.
Slovenija je stopila skupaj za Dan solidarnosti

V Mežici so danes že odprli nov montažni most (foto: FB Občina Mežica)

Dan solidarnosti je danes povezal Slovenijo v eno veliko družino, kjer vsak skrbi tudi za bližnjega, ne le zase. Slovenci smo danes zavihali rokave in odšli pomagat v kraje, ki jih je nedavna katastrofalna povodenj najbolj prizadela. Kdor ni mogel osebno prijeti lopate v roke, pa v teh dneh pomaga predvsem prek materialnih in finančnih donacij. Tudi Spletna aplikacija Poplave 2023, ki služi za organiziranje prostovoljce, očitno deluje zelo dobro.

»Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan se je iskreno zahvalil vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije, ki v kakršni koli obliki pomagajo prizadetim na poplavljenih območjih. Še posebej se je zahvalil za upoštevanje omejitev dostopa na območja z omejenim dostopom, ki so bila izdana z odredbo,« so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije, ki je aplikacijo tudi vzpostavila, za pomoč pa se je prijavilo preko 30.000 prostovoljcev. 

Sicer so mnogi prostovoljci, ki so morali priti na teren ustrezno opremljeni z delovno in zaščitno opremo, pa tudi s svojo hrano in pijačo, v akcijo stopili že v petek. Prav tako bodo mnogi nadaljevali tudi jutri, ko je v Sloveniji zaradi državnega praznika dela prost dan. Sicer pa je v zadnjih dneh v našo državo še naprej prihajala gradbena mehanizacija iz tujine, nazadnje so tako prispeli stroji z enoto iz Ukrajine.

Kar 51-članska ekipa ukrajinske Državne službe za izredne situacije je pripotovala s 5 bagri in 14 drugimi vozili, da bi pomagala odstraniti posledice hude ure v Zgornji Savinjski dolini. Ker je materialne pomoči in prostovoljcev marsikje že dovolj, se bo pozornost še bolj usmerila k dobrodelnim akcijam zbiranja finančnih sredstev. Nekateri slovenski mediji so jih že izpeljali in bili pri zbiranju tudi zelo uspešni, pomoč pa zbirajo številne humanitarne institucije.

Tudi Vlada RS je že odprla poseben transakcijski račun državnega proračuna, na katerem se zbirajo sredstva, ki bodo namenjena izključno odpravi posledic poplav. »Pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, bodo za donacijo lahko uveljavljale dodatno davčno olajšavo za celoten znesek doniranih denarnih nakazil. Davčna olajšava bo veljala za vsa nakazila do 31. decembra 2023,« so še pojasnili z Vlade RS.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.