Naslovnica Svet & EU Pomemben obisk iz Kitajske predstavlja nov korak na skupni poti

Pomemben obisk iz Kitajske predstavlja nov korak na skupni poti

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenijo je obiskal generalni direktor za evropske zadeve na MZZ LR Kitajske Chen Xu. Govora je bilo o razvoju bilateralnih odnosov in sodelovanju med EU in Kitajsko ter o razvoju gospodarskega sodelovanja in sodelovanja v okviru pobude 16+1. Obe strani sta močno zainteresirani za krepitev sodelovanja na političnem in še posebej na gospodarskem področju. 

S Kitajsko se se Slovenija trenutno strinja o skoraj vsem, skupnih interesov je namreč veliko (foto: mzz.gov.si) 

 

Državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Simona Leskovar in generalni direktor za evropske zadeve na zunanjem minstrstvu Ljudske republike Kitajske Chen Xu sta pozdravila uspešen razvoj odnosov med Slovenijo in Kitajsko. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev odnosov, tako na gospodarskem področju, kot tudi drugih področjih bilateralnega sodelovanja.

Še posebej pombembni sta gospodarski pobudi 16+1 in BRI (Belt and Road Initiative), obeta pa se tudi sodelovanje v segmentih turizma in zimskih športov. Sogovornika sta se strinjala s pomenom izmenjave visokih obiskov pri krepitvi sodelovanja in političnega dialoga, izmenjala sta tudi poglede na aktualno dogajanje v EU in v svetu. Politični direktor na MZZ RS Matej Marn pa je v pogovorih z generalnim direktorjem Chenom izmenjal nekoliko širše poglede – tiste o sodelovanju med EU in Kitajsko. 

Kitajska stran je izrazila zadovoljstvo, da je bil julija letos v Pekingu na vrhu Kitajska-EU sprejet skupni zaključni dokument, medtem ko je Marn je poudaril potrebo po močni EU, dokončanju EMU in nadaljevanju širitve. Sogovorniku je predstavil priprave na predsedovanje Slovenije v drugi polovici leta 2021. V luči ohranitve in večje učinkovitosti sta se sogovornika strinjala tudi glede potrebe po reformah Svetovne trgovinske organizacje WTO in Varnostnega sveta OZN.

Generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik pa se je s kitajskim sogovornikom pogovarjala predvsem o sodelovanju na področju gospodarstva in v okviru pobud 16+1 in BRI. Pri tem je poudarila, da je sodelovanje Slovenije v obeh pobudah prispevalo k občutni poglobitvi gospodarskih odnosov med državama.

Direktorica je predstavila potencial Slovenije na področju zimskih športov in okolja, njeno naslednje srečanje z generalnim direktorjem Chenom pa bo potekalo že  prihodnji teden. Na MZZ so še pojasnili, da bodo takrat v Pekingu vsi nacionalni koordinatorji držav udeleženk razpravljali o prihodnjih prioritetah in aktivnostih v okviru pobude 16+1.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.