Naslovnica Svet & EU Obetajo se nova evropska pravila o embalaži

Obetajo se nova evropska pravila o embalaži

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je včeraj predlagala nova pravila o embalaži na ravni EU, saj bi rada omejila obseg tega vse večjega vira odpadkov. Tudi ekološke organizacije, zaskrbljeno prebivalstvo in nezadovoljni potrošniki bi radi zmanjšali onesnaževanje prek odpadne embalaže.
Obetajo se nova evropska pravila o embalaži

Prikaz različnih odpadkov ob zadnjem svetovnem dnevu čiščenja (foto: FB Evropska komisija v Sloveniji)

Evropska komisija je pripravila novo zakonodajo o embalaži, saj se tudi ona zaveda, da je postala embalaža ogromen problem na področju onesnaževanja. S Komisije EU so pojasnili, da vsak prebivalec EU na letni ravni povprečno ustvari skoraj 180 kg odpadne embalaže. Predlagane spremembe naj bi postale ključen del akcijskega načrta za krožno gospodarstvo v okviru Evropskega zelenega dogovora.

»Proizvajalci embalaže so med glavnimi uporabniki neobdelanih materialov, saj je 40 % plastike in 50 % papirja, ki se uporabljata v EU, namenjenih za embalažo. Brez ukrepov bi v EU do leta 2030 lahko prišlo do nadaljnjega 19-odstotnega povečanja odpadne embalaže, pri odpadni plastični embalaži pa celo do 46-odstotnega povečanja. Namen novih pravil je ustaviti ta trend,« so pojasnili s Komisije EU.

Prek predvidenih zakonskih novosti bi radi ukinili vso nepotrebno embalažo, omejili preveliko rabo embalaže, vpeljali jasne oznake za pravilno recikliranje ter potrošnikom zagotovili možnosti izbire embalaže za večkratno uporabo. Za gospodarstvo naj bi to pomenilo nove poslovne priložnosti, zmanjševanje potrebo po neobdelanih materialih, povečanje zmogljivosti v EU za recikliranje ter zmanjšanje odvisnosti EU od zunanjih virov.

Poleg tega pa naj bi novi predpisi potrošnikom in industriji zagotovili vse potrebne podatke glede plastike na biološki osnovi, plastike za kompostiranje in biološko povsem razgradljive plastike. Konkretno gre za strokovne odgovore na vprašanja, za katere vrste uporabe je taka plastika resnično koristna za okolje in kako bi jo bilo potrebno zasnovati, odstraniti ter pravilno reciklirati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.