Naslovnica Svet & EU Obeta se začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo

Obeta se začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je pravkar pozval Svet EU, naj čim prej začne pristopna pogajanja z Albanijo in Severno Makedonijo za njuno članstvo v EU. Vzrok za ta poziv je dogajanje v Ukrajini in želja mnogih, da Ukrajina po hitrem postopku vstopi v EU. Ker pa se ne spodobi, da bi Ukrajina prehitela balkanske države, ki se že leta in leta mučijo s približevanjem članstvu v EU, bodo sedaj očitno pospešili vse procese.
Obeta se začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo

Parlament Severne Makedonije v prestolnici Skopjue (foto: maxpixel.net)

Evropski parlament je najprej sprejel dve poročili, v katerih so pristojne službe ocenile napredek Albanije in Severne Makedonije na poti k članstvu v EU, nato pa je pozval Svet EU, naj uradno začne pristopna pogajanja s tema državama. Pri tem so poslanci posebej opozorili na rusko agresijo proti Ukrajini in na širši geostrateški kontekst odnosov z Rusijo – vse v cilju stabilnosti in enotnosti na evropski celini, kjer se nahajata tudi Albanija in S. Makedonija.

»Čeprav sta obe državi izpolnili pogoje, ki jih je postavil Evropski svet, in dosegli trajne rezultate, Svet EU z njima ni uspel začeti pristopnih pogajanj. To je spodkopalo odnos javnosti do EU in je resna nevarnost za širitveno politiko kot celoto, piše v poročilu. Poslanci prav tako spodbujajo Bolgarijo in Severno Makedonijo, da rešita svoj kulturno-zgodovinski spor ločeno od pristopnega procesa S. Makedonije,« sporočajo Svetu EU (oz. državam članicam EU) s Parlamenta EU.

Pri tem so parlamentarci pozdravili strateško usmerjenost Albanije in neomajno zavezanost evropski integraciji ter izražajo jasno podporo demokratični preobrazbi države in težnji po članstvu v EU. Sicer bo morala Albanija izboljšat delovanje sodstva, demokracije, pravne države, gospodarstva, okrepiti civilno družbo, izboljšati boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, zagotoviti svobodo medijev in zaščito pravic manjšin, vključno s skupnostjo LGBTQI.

Parlamentarci so glede Severne Makedonije pohvalili boljše delovanje pravne države, neodvisnost sodstva, priznavanje pravic manjšin, uspešen boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, reformo javne uprave in utrjevanje svobode medijev. Opozorili pa so na tveganja povečanja gospodarske in energetske odvisnosti od Kitajske in Rusije ter dodali, da odvisnost od investicijskih posojil, ki jih financira Kitajska, še posebej povečuje ranljivost celotne regije.

O ostalih državah Zahodnega Balkana, ki še niso vključene v EU (Srbija, Kosovo, Črna gora ter Bosna in Hercegovina) pa tokrat ni bilo govora.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.