Naslovnica Svet & EU Obeta se pestro plenarno zasedanje

Obeta se pestro plenarno zasedanje

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden bo v Evropskem parlamentu na vrsti plenarno zasedanje, na katerem bodo osrednje točke dnevnega reda predlog skupnega evropskega digitalnega potrdila o koronavirusu, biotska raznovrstnost in še cela vrsta aktualnih tem, tudi glede dogajanja v Belorusiji.
Obeta se pestro plenarno zasedanje

Zaščita biotske raznovrstnosti zahteva nujno ukrepanje (foto: FB Komisija EU)

Najprej se bodo že jutri, v ponedeljek (7. junija) parlamentarci posvetili novi skupni strategiji EU o biotski raznovrstnosti, pojutrišnjem pa bodo o tej temi tudi glasovali. Predvidoma naj bi v resoluciji sprejeli sklep, da naj bi bilo kar 30 % kopnega in morij EU zaščitenih. Prav tako naj bi v Parlamentu EU med tem plenarnim zasedanjem sprejeli posebne ukrepe za zaščito čebel in drugih opraševalce.

V torek bo potekala tudi razprava o EU digitalnem potrdilu glede koronavirusa, katerega cilj je olajšati gibanje po EU, razplet glasovanja pa bo znan dan kasneje. V torek bodo parlamentarci glasovali še o skladu Globalna Evropa, katerega cilje je investiranje v razvoj in mednarodno sodelovanje ob spodbujanju naprednih evropskih vrednot, kot so človekove pravice in demokracija.

V sredo bodo baje okrog poldneva na slovesnosti v Strasbourgu razglasili prejemnika nagrade občinstva evropske filmske nagrade LUX za leto 2021, poslanci pa bodo glasovali, ali naj EU pozove Svetovno trgovinsko organizacijo, naj omeji pravice intelektualne lastnine za cepiva proti koronavirusu Covid-19. Parlament bo tudi ta teden najverjetneje potrdil novi evropski socialni sklad plus, vreden 88 milijard evrov,

»Po prisilnem pristanku potniškega letala v Minsku in pridržanju beloruskega novinarja Romana Protaseviča bodo poslanci v četrtek o odzivu EU razpravljali z visokim predstavnikom za zunanje zadeve Josepom Borrelom. V četrtek bodo poslanci glasovali o resoluciji,« so še sporočili s Parlamenta EU.

Poleg tega so bodo v Parlamentu EU posvetili še odpravljanju reje živali v kletkah, odzivu na zadnje kibernetske napade, konfliktu interesov predsednika češke vlade, oceni izrednega majskega vrhunskega srečanja Sveta EU ter razpravi z Evropsko komisijo in Svetom EU o oceni nacionalnih načrtov okrevanja, ki so jih članice EU predložile doslej.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.