Naslovnica Gospodarstvo Nov sporazum o letalskem prometu med EU in ASEAN

Nov sporazum o letalskem prometu med EU in ASEAN

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija in Združenje držav jugovzhodne Azije sta zaključili pogajanja o celovitem sporazumu o zračnem prometu, imenovanem AE CATA. To je prvi sporazum o zračnem prometu med državami, ki bo okrepil gospodarsko sodelovanje med 10 državami članicami ASEAN in 27 državami članicami EU.
Letalo nizozemske družbe KLM (foto: Arhiv KLM/IPPR)

Evropska unija (EU) in Združenje držav jugovzhodne Azije (ASEAN) sta pravkar dorekli nov sporazumu s področja civilnega in tovornega zračnega prometa – AE CATA. Po tem dogovoru bodo letalske družbe iz držav članic EU lahko prek katere koli države ASEAN opravljale do 14 letov potniškega prometa na teden, glede tovornih prevozov pa bo število neomejeno. Enako bo veljalo za letalske družbe iz držav ASEAN za njihove aktivnosti nad zračnim prostorom držav EU.

»Sporazum zagotavlja bistvena jamstva za pošteno konkurenco za naše evropske letalske prevoznike in industrijo, hkrati pa krepi vzajemne možnosti za trgovino in naložbe na nekaterih najbolj dinamičnih svetovnih trgih. Pomembno je, da nam ta novi sporazum zagotavlja tudi trdno platformo za nadaljnje spodbujanje visokih standardov na področju varnosti, zaščite, upravljanja zračnega prometa, okolja in socialnih zadev«, je dejala Komisarka za promet Adina Vălean.

Cilj novega dogovora je obnoviti zračne gospodarske tokove med državami ASEAN in EU, ki so bili močno prizadeti zaradi pandemije koronavirusa, in s tem tudi najti nove možnosti za rast letalske industrije v obeh regijah. Tekst novega sporazuma bodo sedaj najprej pregledali pravniki, nato bo sledil še uradni podpis, za katerega pa datum še ni določen. Pri tem velja še spomniti, da v vsej EU skupno živi nekaj več kot 446 milijonov ljudi, v ASEAN pa približno 661 milijonov ljudi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.