Naslovnica Magazin Obeta se nova skupna Evropska kibernetska enota

Obeta se nova skupna Evropska kibernetska enota

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se pospešeno pripravlja na ustanovitev nove skupne kibernetske enote EU. Njen osnovni namen bo obravnava resnih kibernetskih incidentov, ki lahko močno vplivajo na javne službe, pa tudi na delovanje podjetij in življenja državljanov EU.
Obeta se nova skupna Evropska kibernetska enota

Tako so si nekateri že pred časom predstavljali kiber-policijo (foto: mepixels.com)

Skupna evropska kibernetska enota, katere ustanovitev je predsednica Ursula von der Leyen prvič napovedala že pred časom, bo združila vse vire in strokovnega znanja, da bi  lahko organi EU in držav članic učinkovito preprečevali, odvračali in se odzivali na kibernetske incidente in krize. Število kriminalnih vdorov v računalniške sisteme je namreč zadnje čase izjemno naraslo.

Poleg tega, da so spletni kriminalci postali vse bolj predrzni, pa gre vse več krat za ciljane napade na najbolj občutljive strukture oziroma življenjsko pomembna področja posameznih držav. Doslej so organi za kibernetsko varnost, vključno s civilnimi združbami, organi kazenskega pregona, diplomatskimi službami in organizacijskimi enotami iz zasebnega sektorja največkrat delovale povsem nepovezano. Po novem pa ne bo več tako.

»S Skupno kibernetsko enoto bodo vsi imeli navidezno in fizično platformo sodelovanja. Ustrezne institucije, organi in agencije EU bodo skupaj z državami članicami postopoma zgradili evropsko platformo za boj proti velikim kibernetskim napadom. Priporočilo o ustanovitvi skupne kibernetske enote je pomemben korak k dokončanju evropskega okvira za krizno upravljanje kibernetske varnosti,« pravijo na Komisiji EU.

EU se je zavezala, da bo uresničila strategijo EU za kibernetsko varnost z izjemno visoko finančno naložbo v zeleni in digitalni prehod v Evropi že prek dolgoročnega proračuna EU 2021–2027, zlasti prek programov ‘Digital Europe’ in ‘Horizon Europe’, pa tudi prek ‘Načrta za okrevanje Evrope’.

Sicer je Komisija EU že leta 2004 ustanovila Agencijo Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA), 27. junija lanskega leta pa je začel veljati nov zakon EU o kibernetski varnosti, ki je posodobil delovanje agencije ENISA in vzpostavil evropski okvir za potrjevanje kibernetske varnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.