Naslovnica Svet & EU Nova Evropska platforma za boj proti brezdomstvu

Nova Evropska platforma za boj proti brezdomstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je izjemno naraščanje brezdomstva ena največjih družbenih težav v ZDA, pa se v EU poskušajo temu problemu izogniti. Zato so se evropske institucije, vlade držav članic EU in civilna družba na konferenci v Lizboni z ustanovitvijo nove Evropske platforme za boj proti brezdomstvu dodatno zavezale k sodelovanju v boju proti brezdomstvu v EU.
Nova Evropska platforma za boj proti brezdomstvu

V ZDA je se brezdomstvo ponekod že tako razširilo, da je najbrž že postalo nerešljiva težava (foto: pxhere.com)

Portugalska Lizbona je gostila pomembno konferenco na visokem nivoju, na kateri so institucije EU, vlade držav članic EU in predstavniki civilne družbe ustanovile Evropsko platformo za boj proti brezdomstvu. Cilj te platforme je okrepitev sodelovanja (izmenjava izkušenj, komuniciranje, primerjanje praks) med vsemi evropskimi akterji, ki se aktivno ukvarjajo z bojem proti brezdomstvu.

Problem brezdomstva je namreč precej bolj kompleksen, kot se zdi na prvi pogled, saj običajno za seboj potegne še vrsto drugih problematik – higiena, zdravje, zaposlitev, širša socialna izključenost… »Evropska platforma za boj proti brezdomstvu bo pomagala partnerjem pri izmenjavi izkušenj in ukrepov politike, ki so bili uspešni v njihovih regijah in mestih, da bomo lahko močno zmanjšali brezdomstvo v Evropi.

Zagotovitev stanovanj in pomoči za brezdomce je načelo 19 evropskega stebra socialnih pravic – in naša moralna dolžnost, če resnično želimo zgraditi pravično in vključujočo družbo,» je med drugim povedal Nicolas Schmit, Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice. Uvedba nove platforme bi morala biti pomemben korak k napredku v boju proti brezdomstvu v vseh državah članicah EU.

Poslanci Evropskega parlamenta so namreč že lani novembra sprejeli resolucijo, s katero želijo že do leta 2030 popolnoma odpraviti brezdomstvo po celotni Evropski uniji. Vendar pa bo veliko odvisno od tega, ali bo platforma dala kakšne konkretne rezultate, ali pa bo šlo bolj za debatni krožek.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.