Naslovnica Gospodarstvo Delež biopropana se bo še višal

Delež biopropana se bo še višal

Avtor: Spletno Uredništvo
Družba Butan plin je kot prva v Sloveniji na trg lansirala biopropan. Biopropan je100-odstotno obnovljiv vir energije, ki ga pridobivajo predvsem iz rabljenih rastlinskih olj in maščob. Odslej bodo vse zelene jeklenke Butan plina napolnjene z 20 % biopropana.
Delež biopropana se bo še višal

Postopno bi radi dodali še več biopropana v vsako pošiljko plina (foto: FB Butan plin)

Družba Butan plin danes sodi med večje distributerjev utekočinjenega naftnega plina (UNP) v Sloveniji. Distribuciji UNP pa so se v podjetju v zadnjem desetletju dodali tudi ponudbo zanesljivih, ekonomičnih in do okolja prijaznih energetskih rešitev. Tako so se že leta 2019 posvetili prodaji utekočinjenega zemeljskega plina (UZP). UZP se najbolj uporablja v cestnem tovornem prometu in v ladijskem prometu, vse bolj pa tudi za ogrevanje.

Družba Butan plin je pravkar kot prva v Sloveniji na trg lansirala še nov produkt – biopropan. Gre za 100-odstotno obnovljiv vir, katerega v največji meri pridobivajo iz že uporabljenih rastlinskih olj in maščob. »Kemično je povsem enak običajnemu propanu, vendar v nasprotju z njim ne izhaja iz fosilnih goriv, temveč je popolnoma organskega izvora. Kar je najpomembneje – uporablja se ga lahko z obstoječo tehnologijo.

Še zmeraj ga lahko uporabljamo na istih napravah in ima enako kalorično vrednost kot propan, le s to prednostjo, da njegova proizvodnja zmanjša emisije ogljikovega dioksida (CO2) do 80 %,« so pojasnili z Družbe Butan plin, kjer bodo odslej vse jeklenke polnjene tudi z biopropanom. Delež slednjega bodo v prihodnje še povečevali, a se cena jeklenke zaradi tega ne bo spreminjala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.