Naslovnica Svet & EU Obeta se drastično zmanjšanje uporabe nevarnih pesticidov

Obeta se drastično zmanjšanje uporabe nevarnih pesticidov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski poslanci so izglasovali drastično zmanjšanje uporabe kemičnih pesticidov v EU in sicer že do leta 2030. Uporaba bolj nevarnih fitofarmacevtskih sredstev naj bi se do tedaj zmanjšala za 65 %, uporabo kemičnih pesticidov na občutljivih območjih, vključno z mestnimi zelenimi površinami, pa naj bi popolnoma prepovedali.
Obeta se drastično zmanjšanje uporabe nevarnih pesticidov

Cilj EU je tudi povečanje prodaje pesticidov z majhnim tveganjem do leta 2030 (foto: pxhere.com)

Odbor za okolje pri Evropskem parlamentu je glasoval o ukrepih za zagotovitev trajnostne rabe pesticidov in zmanjšanje uporabe in tveganja vseh kemičnih pesticidov za najmanj 50 % do leta 2030 ter zmanjšanje uporabe t. i. ‘bolj nevarnih proizvodov’ za 65 % glede na povprečje v letih 2013–2017 (medtem ko je Evropska komisija predlagala 50-odstotni cilj za obe vrsti kemikalij na podlagi povprečja v letih 2015–2017).

Evro-parlamentarci zahtevajo, da vsaka država EU sprejme nacionalne cilje in strategije, ki temeljijo na letni prodaji snovi, njihovi stopnji nevarnosti in velikosti njihovih kmetijskih površin. Poleg tega bodo morale države EU kemične pesticide uporabljati le kot zadnjo možnost, kot je določeno v dokumentu ‘Integriranem zatiranju škodljivcev’, hkrati pa pospešiti postopke odobritve pesticidov z majhnim tveganjem.

»Evropski poslanci želijo prepovedati uporabo kemičnih pesticidov (razen tistih, ki so odobreni za ekološko kmetovanje in biološki nadzor) na občutljivih območjih in znotraj petmetrskega varovalnega pasu, kot so vse mestne zelene površine, vključno s parki, igrišči, rekreacijskimi površinami, javnimi potmi, itd. kot tudi območja Natura 2000,« so po tem glasovanju sporočili z Evropskega parlamenta.

Prav tako bo morala Evropska komisija v naslednjih dveh letih (do decembra leta 2025) dobro preučiti razlike v uporabi pesticidov na uvoženih kmetijskih in agroživilskih proizvodih v primerjavi s proizvodi EU ter tudi zagotoviti, da uvoz ustreza zakonskim in tehničnim standardom Evropske unije. Tudi izvoz pesticidov, ki niso odobreni v EU, bo prepovedan.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.