Naslovnica Kronika Nepravilnosti pri vsakem četrtem preverjenem objektu

Nepravilnosti pri vsakem četrtem preverjenem objektu

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za naravne vire in prostor je objavil rezultate akcije nadzora nad prijavami začetka gradnje, ko so preverjali, ali je bil pričetek vsake gradnje ustrezno prijavljen z vso potrebno dokumentacijo. Opravili so 159 inšpekcijskih nadzorov in uvedli 101 postopek, od tega je bilo 95 upravnih in 6 prekrškovnih postopkov. Kljub navidezno visokim številkam pa večina pomanjkljivosti ni bila preveč zahtevnih in so bile odpravljene že med akcijo.
Nepravilnosti pri vsakem četrtem preverjenem objektu

Pred vsako gradnjo je potrebno preveriti, kaj pravijo predpisi, saj se slednji skozi čas spreminjajo (foto: pxhere.com)

Gradbeni zakon (GZ-1) predpisuje prijavo začetka gradnje, navaja vso potrebno dokumentacijo in zahteva imenovanje nadzornika. Inšpektorat Republike Slovenije za naravne vire in prostor (IRSNVP) je sledeč temu zakonu, ostalim predpisom in svojim delovnim nalogam opravil nadzor nad prijavami začetka gradnje. V akciji nadzora je tokrat sodelovalo 26 gradbenih inšpektorjev IRSNVP.

Inšpektorji so se posvetili predvsem nadzorom gradenj tistih objektov, ki so v ‘širšem’ interesu. Podatke za akcijo v zvezi s prijavo začetka gradnje je inšpektorat črpal iz Prostorskega informacijskega sistema (PIS) ali iz elektronskih obvestil o prijavi začetka gradnje, opravili pa so 159 inšpekcijskih nadzorov in uvedli 101 postopek (95 upravnih in 6 prekrškovnih postopkov).

»Gradbeni inšpektorji so pri izvedbi te akcije v skupno 95 uvedenih inšpekcijskih postopkih, do 19. oktobra 2023, odločili v 61 zadevah. V zadevah, ki so bile predmet nadzora v okviru akcije in pri katerih nepravilnosti niso bile ugotovljene oz. so bile v času, ko je potekala akcija, že odpravljene, so inšpektorji postopke ustavili. Tako je bilo izdanih 21 sklepov o ustavitvi postopkov, en sklep o ustavitvi izvršbe in 33 ustavitev postopka na zapisnik.

V upravnih postopkih je bilo izdanih 16 odločb, v prekrškovnih pa 5. V 34 zadevah ugotovitveni postopki še tečejo,« so z IRSNVP posredovali številke akcije. Podatki kažejo, da so nepravilnosti prisotne pri vsakem četrtem objektu, ki so ga preverili – številne gradnje so bile brez prijave ali brez popolne prijave gradnje, mnoga gradbišča pa niso bila ustrezno označena in ograjena kot zahteva ‘Pravilnik o gradbiščih’.

Na IRSNVP so poudarili, kako je zelo pomembno, da je bilo veliko pomanjkljivosti odpravljenih že med akcijo. Spomnili pa so tudi na novost GZ-1, ki se tiče rekonstrukcij in gradenj za odpravljanje posledic naravnih in drugih nesreč, kjer je točno navedeno, v katerih primerih je potrebna prijava začetka gradnje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.