Naslovnica Magazin Obdelava podatkov v oblaku bo zahtevala vse več električne energije

Obdelava podatkov v oblaku bo zahtevala vse več električne energije

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar objavila posebno študijo, v kateri so strokovnjaki ugotovili, da bo obdelava podatkov v računalniškem oblaku zahtevala vse več električne energije. To pa je malce problematično, saj se EU pravkar močno prizadeva zmanjšati porabe energije in onesnaževanja, hkrati pa bi rada prednjačila v digitalizaciji. 

Obdelava podatkov v oblaku bo zahtevala vse več električne energijeEU bo že zaradi naraščanja števila prebivalstva potrebovala več elektrike (foto: pxfuel.com)

 

V pravkar objavljeni študiji Evropske komisije so zapisali, da bo poraba električne energije za storitve v oblaku in podatkovne centre v državah članicah EU narašča. Po zadnjih podatkih naj bi se delež povpraševanja po električni energiji za te namene naj bi se z 2,7 % v letu 2018 do leta 2030 povečal na 3,2 %.

Sicer se dvig za 0,5 % (pol odstotka) v 12 letih ne zdi veliko, a gre na skupnem nivoju EU za ogromne količine kilovatov. Poleg tega pa se EU pravkar aktivno ubada z zmanjšanjem porab energije, digitalizacijo in prehodom v t.i. ‘zeleno ekonomijo’. »Cilj evropskega zelenega dogovora je, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina.

V zvezi s tem ne smemo dovoliti, da bi naša poraba električne energije bila nenadzorovana. Pametnejša in bolj zelena uporaba digitalnih tehnologij je ključna pri zagotavljanju, da Evropa doseže svoj ambiciozni cilj,« je pojasnila izvršna podpredsednica Komisije EU Margrethe Vestager, pristojna za digitalizacijo.

V študiji so navedene tudi tehnične rešitve, med katerimi so učinkovitejši sistemi hlajenja, reciklaža oddane toplote, uporaba obnovljivih virov energije in celo izgradnja podatkovnih centrov v regijah s hladnim podnebjem. Predvsem slednje je zelo zanimivo, saj naj bi sledeč temu predlogu marsikje v EU podatkovne centre postavili visoko v gorah.

Sicer študija na vsak način podpira tudi prizadevanja struktur EU za uresničitev cilja digitalne strategije. Gre za vzpostavitev podnebno nevtralnih, energetsko zelo učinkovitih in trajnostnih podatkovnih centrov do leta 2030 ter za oblikovanje ‘evropskega oblakovnega pravilnika’, oziroma enotnega sklopa skupnih tehničnih pravil in norm za vso EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.