Naslovnica Slovenija Občina Brda se bo potegovala za Nagrado Sveta Evrope za krajino

Občina Brda se bo potegovala za Nagrado Sveta Evrope za krajino

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska turistična organizacija je posredovala informacijo o odločitvi Ministrstva za okolje in prostor, da za slovensko kandidaturo na ‘Nagradi Sveta Evrope za krajino za leto 2020-21’ izbere Občino Brda.

Prelepa Goriška Brda v jutranji megli (foto: FB Brda)

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) po javnem razpisu na koncu določilo občino Brda za slovenskega kandidata v izboru za ‘Nagrado Sveta Evrope za krajino za leto 2020-21’. Kot so potrdili s Slovenske turistične organizacije (STO) se je primorska občina na razpis prijavila s svojim novim projektom, ki so ga preprosto poimenovali ‘Razvoj turistične destinacije Brda’, njegov nosilec pa je bil Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport (ZTKMŠ) te občine.

“Projekt ‘Razvoj turistične destinacije Brda’sestavlja niz aktivnosti, ki so v prvi vrsti namenjene podpori kmetijstvu, zlasti razvoju in prodaji domačih produktov (vino, češnje, oljčno olje), ohranjanju medgeneracijskih kmetij, ki so značilne za to področje. Oblikovan je bil destinacijski turistični management območja Brd, ki je usmerjen zlasti v butični turizem, ki ceni visokokakovostne avtohtone produkte,” so izbor komentirali na MOP.

Poudarjen je bil pomen ohranjanja ‘terasirane krajina’, saj so terase na briških gričih temelj za pridelovanje večine lokalnih produktov. Seveda pa turistična destinacija brez lokalnih znamenitosti ne obstaja, zato so obnovili najbolj pomembne lokacije s področja kulturne dediščine – grad Dobrovo, Vilo Vipolže in srednjeveško vasico Šmartno, ki so poleg razglednega stolpa v bližnjih Gonjačih tudi največje turistične atrakcije v občini.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.