Naslovnica Svet & EU Tudi Slovenci se pogovarjamo glede ekskluzivnih ekonomskih zon na Jadranu

Tudi Slovenci se pogovarjamo glede ekskluzivnih ekonomskih zon na Jadranu

Avtor: Spletno Uredništvo

Italija in Hrvaška sta lani oznanili namero, da ustanovita ekskluzivni ekonomski zoni (EEZ), s katerimi bi si v večjem delu Jadranskega morja med seboj razdelili ogromen morski teritorij, ki je danes označen kot mednarodne vode. Decembra so se o tem pogovarjali ministri za zunanje zadeve, tokrat pa so se prek spleta prvič sestali uradniki zunanjih ministrstev vseh treh držav.

Zanimivo bo spremljati, ali se bodo Hrvati po znanih sporih s Slovenijo ter z Bosno in Hercegovino zapletli še v kakšen morski spor z Italijo (foto: SJ) 

 

Decembra je v Trstu potekalo prvo srečanje zunanjih ministrov treh držav, ki je bilo namenjeno skupnemu upravljanju Jadranskega morja. Ker je bila Slovenija na sestanek povabljena šele v zadnjem trenutku in ker potem na koncu niso podpisali nobenega dokumenta, je postalo jasno, da se zgodba o ustanovitvi ekskluzivni ekonomski zon Italije in Hrvaške (EEZ) zapleta.

Že vrsto let je trend po vsem svetu, da posamezne države širijo svojo jurisdikcijo na morska področja, da jih nato lahko same gospodarsko izkoriščajo, ponekod pa predvsem zato, da onemogočijo drugim državam njihovo izkoriščanje. Tako po svetovnih morjih nenehno nastajajo nove ekskluzivne ekonomske zone. Tako so se tudi Italijani in Hrvati lani domislili, da bi si razdelili večji del Jadrana.

Konkretneje gre za velikansko površino Jadranskega morja, ki je danes označena kot mednarodne vode. Potem so se spomnili, da bi bilo najbrž dobro o tem govoriti tudi s Slovenci, ki jim po mednarodnem pravu pripada pravica do prostega prehoda v mednarodne vode. Decembra so se tako najprej v Trstu osebno sestali zunanji ministri vseh treh držav, sedaj pa so se prek spleta prvič sestali visoki uradniki zunanjih ministrstev vseh treh držav.

»Vse tri države so izpostavile velik interes za poglobljeno sodelovanje pri izvajanju aktivnosti v Jadranskem morju, saj lahko le na takšen način skupnega upravljanja uresničimo njegove potenciale v korist vseh treh držav in ga obenem ohranimo za bodoče generacije,« so pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Dodali so še, da se je slovenska delegacija se je na tem sestanku zahvalila za informacije o napovedanih razglasitvah obeh con in ob tem izpostavila, da razglasitev izključnih ekonomskih con s strani Republike Hrvaške in Italijanske republike ne sme v ničemer prejudicirati pravic Republike Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.