Naslovnica Svet & EU O trgovini, podnebnih spremembah in pandemiji

O trgovini, podnebnih spremembah in pandemiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Voditelji Evropske unije in Indije so se pravkar srečali na videokonferenci, da bi zabetonirali strateško gospodarsko partnerstvo. Govora je bilo predvsem o trgovinskih sporazumih, trajnostnemu gospodarstvu in o pandemiji koronavirusa, saj je stanje v Indiji v zadnjih tednih postalo kritično.
O trgovini, podnebnih spremembah in pandemiji

Indijski premier Modi je pozorno poslušal nemško kanclerko Merklovo (foto: consilium.europa.eu)

Indija ima po zadnjem štetju prebivalstva približno 1,37 milijarde ljudi, zato je za Kitajsko druga najbolj naseljena država na svetu in hkrati tudi največja država z večstrankarsko demokratično ureditvijo. Vsa ta možica ljudi za nekatere predstavlja velikansko tržišče (čeprav je kupna moč povprečnega Indijca precej vprašljiva), za druge pa pomeni, da je v primeru kakršnekoli krize nemogoče poskrbeti prav za vse.

Voditelji Evropske unije in Indije so se na videokonferenci pogovarjali o prihodnosti širšega splošnega prostotrgovinskega sporazuma, o dveh novih aktualnih trgovinskih sporazumih in o pandemiji koronavirusa, saj je stanje v Indiji v zadnjih tednih postalo kritično. EU sta zastopala Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, in Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, sodelovali pa so tudi voditelji držav EU.

Indijo je na videokonferenci zastopal premier Shri Narendra Modi, na srečanju, ki ga je za evropsko stran gostil portugalski Porto, pa je bil s strani struktur EU prisoten tudi visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. »Voditelji so se dogovorili, da bodo nadaljevali pogajanja o prosti trgovini in začeli pogajanja o dveh dodatnih trgovinskih sporazumih. Uvedli so tudi novo partnerstvo za povezljivost.

Srečanje je okrepilo strateško partnerstvo med EU in Indijo, ki ga podpirajo skupne vrednote demokracije, svobode, pravne države in spoštovanja človekovih pravic,« so zapisali v skupno izjavo za javnost. Predvsem pa so države članice EU že pred srečanjem mobilizirale več kot 100 milijonov EUR nujne opreme (kisika, ventilatorjev in zdravil) kot pomoč Indiji v boju proti pandemiji koronavirusa.

Sicer so se voditelji strinjali tudi glede boja proti podnebnim spremembam, uvajanja obnovljivih virov energije, spodbujanja energetske učinkovitosti, sodelovanja pri pametnih omrežjih, tehnologijah shranjevanja in posodobitvah trga z električno energijo, spodbujanja zelene rasti, trajnostne modernizacije gospodarstva ter razogljičenja industrije in prometa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.