Naslovnica Slovenija Policijske okrepitve iz tujine na slovenski južni meji

Policijske okrepitve iz tujine na slovenski južni meji

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko južno mejo bodo pred ilegalnimi prehodi od danes pomagali varovati tudi policisti iz tujine. Gre za 21 policistov iz Poljske, Litve in Estonije, ki bodo pomagali na območjih na policijskih postaj Krško, Brežice, Metlika in Črnomelj.
Uniformirane obmejne okrepitve iz Poljske (foto: policija.si)

Slovenska policija se že dlje časa sooča s težavami, ki ovirajo njeno delovanje. Slovenski policisti so namreč marsikje po državi preobremenjeni. Predvsem velja to za južno slovensko mejo, ki je od izliva reke Dragonje pa vse do tromeje med Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko na reki Muri na udaru zaradi ilegalnih migracij. Na drugi strani pa je tudi slovensko Policijo obremenila pandemija koronavirusa, tako da so se kadrovske vrzeli še povečale.

Za nameček se vse bolj bliža predsedovanje Slovenije Svetu EU, zaradi katerega bo imela slovenska policija še vrsto dodatnih nalog. Tokrat so stisko malce omilili z okrepitvami iz tujine. Slovenska južna meja je namreč ena od južnih meja EU, zato je v interesu ostalih držav EU, da je čim bolje varovana. V Slovenijo je tokrat prišlo na pomoč 9 policistov in policistka iz Poljske, 4 policisti in 2 policistki iz Litve ter 4 policisti in policistka iz Estonije.

Teh 21 uniformirancev bodo delovalo na področju PU Novo mesto, natančneje na policijskih postajah Krško, Brežice, Metlika in Črnomelj. Tuji policisti bodo svoje delo v Sloveniji opravljali različno dolgo –  od najmanj 30 dni do največ 6 mesecev, odvisno od operativnih razmer na terenu in dogovorov s posameznimi državami. Tuji policisti bodo torej delovali v osrednjem delu Slovenije, pa čeprav ta ni najbolj na udaru migrantov.

»V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2021 je bilo obravnavanih 1.642 ilegalnih prehodov državne meje. Največ ilegalnih prehodov je obravnavala PU Koper, in sicer polovico vseh. Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo, saj se je obseg povečal na PU Maribor in zmanjšal na območju PU Novo mesto in PU Ljubljana. V prvih štirih letošnjih mesecih smo obravnavali 206 primerov izmikanja mejni kontroli.

Število je skoraj enkrat večje od lanskoletnih 144 obravnavanih tujcev, ki so se skušali izmakniti mejni kontroli. Od tujih varnostnih organov smo sprejeli 44 oseb, med katerimi je bilo deset državljanov Slovenije. Tujim varnostnim organom pa smo izročili 970 tujcev,« so s Policije predstavili statistično bilanco ilegalnih prehodov v zadnjih časih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.