Naslovnica Svet & EU O integraciji Romov tokrat tudi v evropskem parlamentu

O integraciji Romov tokrat tudi v evropskem parlamentu

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je te dni pozval k odločnejšim ukrepom za integracijo Romov. Romi se namreč v Evropski uniji še vedno soočajo z močno razširjeno diskriminacijo in revščino.

O integraciji Romov tokrat tudi v evropskem parlamentu

Za Rome se po EU uporabljajo še drugi izrazi, kot so kot so Sinti, Kaléji, Cigani, Romaničali, Bojaši, Aškali, Egipčani, Jeniši, Domi, Lomi, Abdali.. (foto: pixabay.com)

 

Poslanci Evropskega parlamenta so na septembrskem plenarnem zasedanju, na katerem so se po dolgem poletnem premoru posvetili celi vrsti problematik, dotaknili tudi Romov, oziroma njihovega položaja v današnji EU. Parlamentarci so sprejeli resolucijo, v kateri pozivajo, naj se tudi Romom zagotovijo enake možnosti dostopa do izobrazbe, zaposlitev, zdravstva in stanovanj.

»Na ravni EU naj bodo sprejeti zavezujoči cilji in nadzorni mehanizem, ki naj bodo podprti z ustreznim financiranjem, so še zapisali poslanci, ki so se zavzeli tudi za odškodnine za žrtve prisilne sterilizacije in za konec segregacije v šolah,« so v poročilu zahtevali poslanci. Dodali so še, da bi morale biti upoštevane specifične razlike znotraj posameznih skupnosti ter da bi morali Romom zagotoviti enake možnosti sodelovanja v oblikovanju javnih politik.

V resoluciji se prav tako zavzemajo, da bi Komisija EU vključila zavezujoče cilje glede romske problematike že v strategijo, ki jo bo sprejela v zadnjem kvartalu letošnjega leta. Poleg tega pa so v resoluciji pozvali tudi vse države članice EU, naj pripravijo svoje nacionalne strategije za obdobje po letu 2020. Sicer so Romi so največja etnična manjšina v Evropi in jih v državah EU živi okorog šest milijonov.

»Raziskava agencije EU za temeljne pravice (FRA) o Romih in potujočih skupinah iz leta 2019 poudarja, da se je 45% Romov in pripadnikov potujočih skupin v 6 državah članicah EU čutilo diskriminirane na vsaj enem področju življenja in da je 44% sodelujočih Romov in pripadnikov potujočih skupin v 12 mesecih pred raziskavo doživelo nadlegovanje, ki je izviralo iz sovraštva,« so sporočili s Parlamenta EU.

Poleg vsega ostalega pa so bili prav pred kratkim Romi ponekod označeni tudi za krivce za širjenje koronavirusa v vzhodnoevropskih državah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.