Naslovnica Gospodarstvo Evropska komisija pravi, da se Mercator lahko vrne v staro jato

Evropska komisija pravi, da se Mercator lahko vrne v staro jato

Avtor: Spletno Uredništvo

S predstavništva Evropske komisije v Sloveniji so potrdili, da je Komisija v skladu z uredbo Evropske unije o združitvah brezpogojno odobrila predlagani prevzem družbe Mercator s strani družbe Fortenova.

Evropska komisija pravi da se Mercator lahko vrne v staro jatoKomisija EU meni, da predvidena pripojitev Mercatorja k Fortenovi ne krši evropskih pravil glede konkurence (foto: mercator.si) 

 

Namera skupine Fortenova je ta, da bi prevzela skupino Mercator, ta posel pa je del širšega prestrukturiranja predhodnika Fortenove – znane družbe Agrokor. Mercator bi se tako ponovno priključil isti skupini podjetij, v kateri je bil med leti 2014, ko je Agrokor pridobil večinski nadzor nad Mercatorjem, in letom 2019, ko so bila vsi preostali segmenti družbe Agrokor, a z izjemo Mercatorja, vključeni v skupino Fortenova.

Naloga Komisije EU je ta, da oceni združitve in prevzeme, ki vključujejo družbe s prometom nad določenimi pragovi ter tako prepreči koncentracije kapitala, ki bi bistveno ovirale učinkovito konkurenco v Evropske gospodarske prostoru. Zato je Komisija EU opravila tržno preiskavo, v kateri je analizirala podatke lokalnih in mednarodnih konkurentov, dobaviteljev ter tudi strank družb Fortenova in Mercator, vključno s proizvajalci izdelkov vsakdanje rabe, veleprodajnimi dobavitelji in trgovci na drobno.

»Družbi imata zelo nizka do zmerna skupna tržna deleža, številni konkurenti ponujajo učinkovite alternative izdelkom in storitvam družb. Zdi se, da večina udeležencev na trgu, s katerimi se je posvetovala Komisija, podpira transakcijo ali pa glede te nima pomislekov,« so našteli razloge za pozitivno mnenje pri Komisiji EU in dodali, da tudi vertikalna razmerja med dejavnostmi družb Fortenova in Mercator ne bi smela škodovati konkurenci. Evropska komisija je zato prevzem brezpogojno odobrila.

Kot je znano, ima družba Mercator sedež v Ljubljani, njena glavna dejavnost pa je dobava izdelkov vsakdanje rabe končnim potrošnikom prek mreže 1 051 maloprodajnih trgovin v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori. Družba Fortenova pa ima enako kot pokojni Agrokor sedež na Hrvaškem in je vključena v prehransko verigo od kmetovanja do proizvodnje hrane, pa vse do vele in maloprodaje le-te.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.