Naslovnica Svet & EU Novosti Evropskega socialnega sklada za prilagoditev globalizaciji

Novosti Evropskega socialnega sklada za prilagoditev globalizaciji

Avtor: Spletno Uredništvo

Parlament EU podpira nova pravila ‘Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji’. Slednja upoštevajo izzive digitalizacije in podnebnih sprememb ter povečujejo dostopnost pomoči za presežne delavce. 

 
150.000 delavcev in 3369 brezposelnih mladih je od leta 2007 pridobilo pomoč iz sklada v skupni vrednosti 630 milijonov evrov (foto: Osvaldo Gago/fotografar.net/commons.wikimedia.org)

 

Parlament EU je na plenarnem zasedanju potrdil nov sveženj predpisov za delovanje ‘Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji’ po letu 2020, ki prinaša nekaj sprememb in povečan obseg pomoči v primeru socialnih stisk odvečnih delavcev. Poslanci želijo razširiti obseg pomoči presežnim delavcem tudi v primeru večjih odpuščanj, povezanih z digitalizacijo, avtomatizacijo in prehodom na brezogljično gospodarstvo.

Poslanci tudi predlagajo preimenovanje instrumenta v ‘Evropski tranzicijski sklad’, kar bi odražalo povečan obseg področij, na katerih lahko sklad ponudi pomoč. Veliko delavcev je zaposlenih pri srednjih in malih podjetjih, katerih propad ali prestrukturiranje lahko povzroči velike negativne učinke v lokalnih okoljih. Poslanci zato predlagajo, da lahko sklad nameni pomoč v primeru izgube 200 delovnih mest v regiji, namesto sedanjih 500.

Poslanci tudi predlagajo pospešitev postopkov pri prijavi za dodelitev pomoči. »Do pomoči Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji bodo upravičeni tudi delavci, ki so izgubili zaposlitev zaradi napredka tehnologije,« so zapisali v spročilu za javnost parlamenta EU. Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji je sicer eden izmed poglavitnih instrumentov EU za krepitev socialne Evrope.

Sklad zagotavlja podporo delavcem, ki izgubijo zaposlitev zaradi strukturnih sprememb, ki jih povzroča globalizacija. EU je Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji ustanovila leta 2006 za pomoč ljudem, ki so zaradi procesov globalizacije ali svetovne gospodarske in finančne krize izgubili zaposlitev. Pomoč je predvidana tudi za mlade brezposelne, ki se ne nahajajo v procesu izobraževanja.

Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji v prvi vrsti namenja pomoč v primerih, kjer imajo presežki delovne sile velike negativne posledice za lokalno okolje in gospodarstvo, na primer kadar velika podjetja prenehajo delovati ali proizvodnjo preselijo v tujino, so zapisali v sporočilu za javnost Parlamenta EU. Gre za krizni solidarnostni sklad, ki sredstva mobilizira po potrebi v primerih velikih odpuščanj in pojava socialnih stisk.

Sklad tudi financira projekte in izobraževanja, ki presežnim delavcem pomagajo najti novo zaposlitev ali začeti lastno poslovno pot. Projekte, ki jih financira sklad, upravljajo in izvajajo nacionalni ali regionalni držav članic.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.