Naslovnica Gospodarstvo Vrednost odkupljenih pridelkov je bila višja, a ne prav vseh

Vrednost odkupljenih pridelkov je bila višja, a ne prav vseh

Avtor: Spletno Uredništvo

S Statističnega urada republike Slovenije so sporočili zadnje podatke o gospodarskih trendih v kmetijstvu. 

Vrednost odkupljenega grozdja za predelavo je bila precej nižja kot v novembru 2017 (foto: maxpixel.net)

 

Na spletni strani Statističnega urada RS (SURS) so zapisali, da je bila vrednost v novembru 2018 odkupljenih pridelkov v skupini poljedelstvo za skoraj 9 % višja kot v novembru 2017. Precej višja je bila predvsem vrednost odkupljene zelenjave in krompirja – večja je bila odkupljena količina, v povprečju višje pa so bile tudi cene odkupljenih pridelkov. Višja je bila tudi vrednost odkupljenih industrijskih rastlin  in sicer za skoraj 20 %.

Vrednost odkupljenih žit pa je bila za 19 % nižja kot v novembru 2017. Deloma je bilo tako zaradi manjše količine odkupljene pšenice, deloma zaradi nižje povprečne cene koruze v zrnju.Vrednost v novembru 2018 odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo je bila za 18 % nižja kot v novembru 2017. Nižja je bila predvsem zaradi nižje vrednosti odkupljenega grozdja za predelavo.

Slednja je bila nižja deloma zaradi manjše količine, deloma pa tudi zaradi nižje povprečne cene odkupljenega grozdja. Nižja je bila še vrednost odkupljenih alkoholnih pijač in sadik. Vrednost odkupljenega sadja pa je bila zaradi večje količine odkupljenega sadja (predvsem jabolk) občutno višja kot v novembru prejšnjega leta.

Vrednost v novembru 2018 odkupljenih pridelkov iz skupine živinoreja je bila za nekaj več kot 6 % nižja od vrednosti odkupa v novembru 2017. Nižja je bila predvsem zaradi nižjih vrednosti odkupljenega mleka (za skoraj 7 %) in odkupljene živine (za 12 %). Vrednost odkupljenega mleka je bila nižja deloma zaradi manjše količine, deloma zaradi nižje povprečne cene odkupljenega mleka.

Perutnine in jajc je bilo odkupljenih več kot pred enim letom. Vrednost odkupljene perutnine je bila višja za skoraj 3 %, vrednost jajc pa za skoraj 6 %, so še zapisali na SURS-u.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.