Naslovnica Svet & EU Novo orodje EU za oceno tveganja požarov v naravi

Novo orodje EU za oceno tveganja požarov v naravi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je predstavila novo ‘gasilsko’ orodje, ki naj bi bistveno pomagalo pri varovanju življenj in okolja. Gre za skupno vseevropsko oceno tveganja požarov v naravi. Pri Komisiji EU so prepričani, da se lahko varnost poveča s spreminjanjem označb, katera območja so po statističnih analizah izpostavljena srednjemu in katera visokemu tveganju požarov.
Novo orodje EU za oceno tveganja požarov v naravi

Prizori z letošnjega ogromnega požara na severu Češke ob meji z Nemčijo (foto: FB Komisija EU)

V Komisiji EU so se klimatskih sprememb, ki se zaradi segrevanja ozračja vse bolj akutne in nepredvidljive, poleg suš in vročinskih avalov pa povzročajo tudi vse več požarov, lotili na klasičen uradniški način. Tako so zbrali statistične podatke o požarih v zadnjih dveh desetletjih po vsej EU, jih analizirali in objavili kot novo ‘orodje’, ki so ga poimenovali skupna vseevropska ocena tveganja požarov v naravi.

»Orodje, ki na podlagi podatkov, zbranih v zadnjih 20 letih, omogoča pregled strukturnega tveganja požarov v naravi v današnjem času, je rezultat sodelovanja med Komisijo in strokovnjaki za požare iz 43 držav. Odgovarja na izziv uporabe različnih metod ocenjevanja požarov za različna ozemlja, ki lahko ovira ocenjevanje tveganj zlasti v tistih regijah, kjer čezmejni požari hkrati prizadenejo več držav.

Na nacionalni ravni je orodje lahko v pomoč vladam in organom za obvladovanje nesreč pri vključevanju kazalnikov ocene tveganja v načrte za preprečevanje, blažitev in pripravljenost,« so pojasnili z Evropske komisije. Ocena tveganja požarov v naravi naj bi predvsem prispevala k določitvi, katera območja po državah EU so izpostavljena srednjemu in katera visokemu tveganju požarov. Metodologija je torej pomembnejša od števila Canadierjev.

Žal Komisija EU pri pisanju svojih dokumentov ne upošteva, da je narava zaradi klimatskih sprememb postala izjemno nepredvidljiva. Lokalne razmere se iz leta v leto precej spreminjajo. To na primer potrjujeta kar dva letošnja rekordna vročinska vala na Britanskem otočju in hud gozdni požar na meji med Češko in Nemčijo. Kaj torej pomaga novo orodje, če je npr. Španija ocenjena z izjemno visokim tveganjem za požare, potem pa zagori na Finskem?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.