Naslovnica Svet & EU Novi ukrepi za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta

Novi ukrepi za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za državljanske svoboščine pri Evropske parlamentu je včeraj sprejel stališče o novih ukrepih za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta. Poudarek je na iskanju ravnovesja med bojem proti spolni zlorabi otrok prek spleta in izogibanju vsesplošnega nadzora interneta.
Novi ukrepi za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami prek spleta

Fotografija je le simbolična (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Odbor za državljanske svoboščine pri Parlamentu EU želi, da bi nova pravila pooblastila ponudnike interneta, da tudi sami ocenijo, ali obstajajo večja tveganja, da bi bile njihove storitve uporabljene za napeljevanje otrok in njihovo spletno spolno zlorabo otrok ter sprejmejo ukrepe za ublažitev teh tveganj. Evro-parlametarci bi radi, da bi bili ti ukrepi ciljno usmerjeni, sorazmerni in predvsem učinkoviti.

Po drugi strani bi tudi ponudniki spletnih storitev morali imeti možnost, da se sami odločijo, katere izmed ukrepov bodo uporabili. »Da bi preprečili nagovarjanje mladoletnikov na spletu, evropski poslanci predlagajo, da bi morale storitve, namenjene otrokom, privzeto zahtevati privolitev uporabnika za neželena sporočila, imeti možnosti blokiranja in utišanja ter okrepiti starševski nadzor.

»Prav tako želijo zagotoviti, da imajo pornografska spletna mesta ustrezne sisteme za preverjanje starosti, mehanizme za označevanje gradiva o spolni zlorabi otrok (CSAM) in moderiranje vsebine za obdelavo teh poročil,« so sporočili s Parlamenta EU. Prav tako pa se poslanci zavzemajo tudi za preprečevanje kakršnegakoli množičnega nadzora ali splošnega spremljanja celotnega interneta.

Nov zakon naj bi sodnim organom omogočil, da v skrajni sili odobrijo časovno omejene odredbe za odkrivanje kakršnega koli CSAM gradiva in ga odstranijo (ali onemogočijo dostop do njega), če ukrepi za ublažitev ne bi bili učinkoviti pri odstranjevanju. Nalogi za odkrivanje kršitev bodo po novem usmerjeni na vse posameznike ali skupine, povezane s spolno zlorabo otrok, pri tem pa se bodo morali navesti ‘upravičeni razlogi za sum’.

Poleg tega so parlamentarci izključili iz obsega odredb o odkrivanju šifriranje od konca do konca, s čemer bi radi zagotovili, da je vsa komunikacija uporabnikov varna in zaupna. Predlagali so ustanovitev novega posvetovalnega foruma o pravicah žrtev, da bi zagotovili, da se glasovi žrtev slišijo. Veliko novost pa predstavlja tudi napoved o ustanovitvi Centra EU za zaščito otrok.

Ta Center bi pomagal izvajati nova pravila in podpiral internetne ponudnike pri odkrivanju CSAM, zbiral bi, filtriral in distribuiral poročila o CSAM pristojnim nacionalnim organom in Europolu, razvijal bi tehnologije odkrivanja za ponudnike, vzdrževal zbirko podatkov o zgoščenih vrednostih in drugih tehničnih indikatorjih CSAM ter podprl nacionalne organe pri uveljavljanju novega pravilnika o spolni zlorabi otrok, izvajanju preiskav in nalaganju kazni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.