Naslovnica Trendi Varuhi formule je film o resnični jugoslovanski jedrski nesreči

Varuhi formule je film o resnični jugoslovanski jedrski nesreči

Avtor: Spletno Uredništvo
Največja filmska novost tedna bo film o resnični jugoslovanski jedrski nesreči. V prvem raziskovalnem jedrskem reaktorju Vinča pri Beogradu je namreč leta 1958 prišlo do incidenta, katerega mednarodne posledice so pripeljale do zgodovinske prve presaditve kostnega mozga.
Varuhi formule je film o resnični jugoslovanski jedrski nesreči

Filmski prizor iz jugoslovanskega eksperimentalnega atomskega reaktorja (foto: cineplexx.si)

Novi film srbskega režiserja in igralca Dragana Bjelogrlića z naslovom ‘Varuhi formule’ govori o dolgo prikrivani resnični jedrski nesreči, do katere je leta 1958 prišlo v Vinči pri Beogradu. Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je 17. maja 1958 zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor v državi, vendar se je še istega leta 15. oktobra tam zgodila nesreča, zaradi katere bi življenja skoraj izgubilo šest jugoslovanskih strokovnjakov.

»Šest znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju. Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so vseh šest takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie. Tam zdravniki v želji, da poskusijo rešiti življenja jugoslovanskih znanstvenikov, niso imeli druge izbire, kot da se odločijo za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga.

Tega so mladim raziskovalcem darovali prostovoljci, Parižani, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. Tako je bila v tej pariški bolnišnici prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga,« razkriva napovednik tega filma, ki v slovenske kinodvorane predvidoma prihaja jutri, v četrtek, 16. novembra.  Sicer je ta film srbsko-slovensko-črnogorsko-makedonska koprodukcija.

Režiser Dragan Bjelogrlić v filmu tudi igra, ob njem pa nastopajo še Alexis Manenti (ki je igral glavno vlogo v filmu ‘Les misérables’, zmagovalcu filmskega festivala v Cannesu 2019 in francoski nominaciji za Oskarja), Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Lionel Abelanski, Ognjen Mićović, Anne Serra in pa tudi slovenski igralec Jurij Dervenšek, ki igra v vlogi agenta UDBE.

Sicer je ta film nastal v koprodukciji slovenske produkcijske hiše Perfo, snemali so ga tudi v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani ter v Škofji Loki, Magnifico pa je s Konstrakto sodeloval pri pisanju zaključne pesmi filma ‘Put’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.