Naslovnica Gospodarstvo Novo koristno orodje za vse izvoznike iz EU

Novo koristno orodje za vse izvoznike iz EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija je danes zagnala novo poslovno orodje, ki bo prišlo zelo prav vsem izvoznikom. Poimenovali so ga ‘Access2Conformity’ in bo služilo za precejšnje zmanjšanje birokratskih obveznosti z boljšo uporabo sporazumov EU o medsebojnem priznavanju (MRA) s tretjimi državami.
Novo koristno orodje za vse izvoznike iz EU

Novo orodje naj bi v teoriji precej povečalo obseg izvoznih poslov iz EU (foto: SJ)

Novo orodje ‘Access2Conformity’ bo velikim in malim izvoznikom iz EU opazno olajšalo poslovanje s tujino. Doslej so morala podjetja za izvoz blaga le-tega certificirati tudi prek Organov za ugotavljanje skladnosti (CAB) v namembni oz. ciljni državi. Tako se je zagotovila skladnost z lokalnimi pravili in predpisi, kar pa je bilo obvezno tudi v primeru, da je bilo to blago že certificirano za domači trg izvoznega podjetja.

Z Evropske komisije so pojasnili, da se bodo lahko odslej izvozniki temu izognili preko sporazumov o medsebojnem priznavanju (MRA). Ti sporazumi delujejo tako, da izvoznemu trgovinskemu partnerju (oz. podjetju) dovolijo, da imenuje domači CAB za uradna testiranja in certificiranja blaga, s čemer se prepriča, da je blago skladno s pravili in s predpisi uvoznega trgovinskega partnerja.

Z uporabo novega orodja ‘Access2Conformity’ bodo izvozniki iz EU precej hitreje ugotovili, kje vse v Evropski uniji lahko opravijo testiranja in certificiranja najrazličnejših vrst blaga pri izvozu v nekatere tretje države. Komisija EU trdi, da so MRA zelo zmogljiva orodja, ki bodo podjetjem pomagala prihraniti čas in denar, njihova polna uporaba pa lahko poveča trgovinske posle za do 40 odstotkov.

Poleg tega naj bi ta opazno manjša ‘papirologija’ obenem pomenila 50% več možnosti, da se bodo mala in srednje velika podjetja (MSP) sploh odločila za izvoz. Orodje Access2Conformity je sicer del orodja Komisije EU z imenom ‘Access2Markets’, ki MSP-jem pomaga pri iskanju ključnih informacij za lažjo trgovino s tretjimi državami.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.