Naslovnica Svet & EU Novi ukrepi za boljše povezovanje kapitalskih trgov EU

Novi ukrepi za boljše povezovanje kapitalskih trgov EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je napovedala nove ukrepe za boljše povezovanje kapitalskih trgov EU. Zakonske novosti predvidevajo novosti na področjih kliringa, insolventnosti podjetij in kotiranja podjetij na borzi.
Novi ukrepi za boljše povezovanje kapitalskih trgov EU

Obetajo se novi ukrepi za boljše povezovanje kapitalskih trgov EU (foto: FB European commission)

Novi ukrepi za razvoj in bolj učinkovito delovanje unije kapitalskih trgov EU so namenjeni predvsem večanju odpornosti klirinških storitev EU, podpiranju odprte strateške avtonomije EU in ohranjanju finančne stabilnosti EU. Če kliring ne deluje učinkovito, so posledice za finančne institucije, podjetja in vlagatelje večje tveganje in višji stroški, kar je zelo lepo pokazala finančna kriza v letu 2008 (ter tudi njene posledice v naslednjih letih).

Novi ukrepi pa bodo odslej pomagali zagotoviti varen in odporen sistem poravnave s krepitvijo nadzornega okvira EU, pri čemer bodo upoštevane sveže izkušnje z energetskih trgov, katerih delovanje je letos močno zakomplicirala ruska agresija na Ukrajino. Evropska komisija je glede insolventnosti podjetij po EU predlagala harmonizacijo nekaterih pravil, da bi se tako povečala učinkovitost zakonodaje in se hkrati spodbudile čezmejne naložbe.

»Vsaka država članica ima drugačen sistem plačilne nesposobnosti. Za čezmejne vlagatelje, ki morajo pri ocenjevanju naložbene priložnosti upoštevati 27 različnih sklopov pravil o insolventnosti, je to precejšen izziv,« so pojasnili v sporočilu za javnost Evropske komisije. Glede kotiranja podjetij na borzi pa naj bi nov zakonski akt bistveno zmanjšal upravno breme za podjetja vseh velikosti.

To je še posebej pomembno za mikro, mala in srednja podjetja – MSP, saj bodo slednja z enostavnejšo umestitvijo na borzo vrednostnih papirjev tudi precej lažje dostopala do javnega financiranja. Če želijo podjetja danes kotirati na javnih trgih, morajo namreč izpolniti ogromno število raznih dokumentov, tako da lahko vsa dokumentacija skupaj v določenih primerih doseže tudi do 800 strani.

Ocenjuje se, da bodo družbe EU, ki kotirajo na borzi, prek predvidenih novosti prihranile približno 100 milijonov evrov vsako leto in sicer zaradi nižjih stroškov usklajevanja, pri čemer bodo samo enostavnejša pravila o ‘prospektu’ podjetjem prihranila do 67 milijonov evrov na leto.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.