Naslovnica Slovenija Planinska zveza Slovenije ima v teh dneh številne aktivnosti

Planinska zveza Slovenije ima v teh dneh številne aktivnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta konec tedna se obeta nova fronta slabega vremena s padavinami, mrazom in lokalno zelo močnim vetrom. Zima je tu, zato so kot vsako leto na Planinski zvezi Slovenije pripravili klasično tiskovno konferenco na terenu. Tam so ponovno opozorili, kaj vse je potrebno storiti za varen zimski obisk slovenskih gora, sicer pa PZS v naslednjih dneh čaka še vrsta drugih planinskih dogodkov.
Planinska zveza Slovenije ima v teh dneh številne aktivnosti

Zimski nahrbtnik po navodilih strokovnjaka PZS in inštruktorja GRZS Matjaža Šerkezija (foto: Barbara Gradič Oset)

S Planinske zveze Slovenije (PZS) je ob že kar klasični novinarski konferenci ‘na terenu’ (natančneje na Veliki planini) prišlo novo opozorilo, da so za zimske obiske gora značilne nizke temperature, krajši dnevi, slabša vidljivost, zaprte planinske koče in pogosto lokalno zelo specifične snežne razmere. Zato je potrebno načrtovanje, pridobivanje meteoroloških in informacij o snežnih razmerah, upoštevanje izkušenj, ustrezna oprema in znanje o njeni pravilni uporabi.

»Za zimske obiske gora potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila ter na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta,« so tudi letos poudarili na PZS.

Spomnili so tudi na toplo brezalkoholno tekočino in hrano v nahrbtniku, poleg tega pa so napovedali prihajajoči Mednarodni dan gora 2022. Že čez nekaj dni bo namreč 11. december, ko se obeležuje ta dan, ki bo tokrat minil tudi v znamenju Mednarodnega leta trajnostnega razvoja gora. Osrednja tema Mednarodnega dneva gora 2022 pa se glasi ‘Ženske premikajo gore’.

Že jutri (v petek, 9. decembra 2022) pa bo ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju predstavitev prvega alpinističnega stripa o življenju izjemne slovenske alpinistke in publicistke Mire Debelak – Deržaj. Podelili pa bodo tudi nagrade najboljšim avtorjem foto natečaja PZS in podjetja Cewe ter odprli razstavo z naslovom ‘Ljubim gore’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.