Naslovnica Slovenija Novi milijoni evrov za zdravstvo v boju proti pandemiji

Novi milijoni evrov za zdravstvo v boju proti pandemiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Ker so se zdravstvene razmere v državi katastrofalno poslabšale, so se državni organi odzvali s sporočili za javnost, s katerimi želijo pokazati, da delajo s polno paro in se trudijo poskrbeti za vse probleme, ki jih je zakuhala pandemija. Z Ministrstva za zdravje so sporočili, da so zagotovili dodatnih 37,8 milijona EUR evropskih sredstev za nabavo medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov. Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa je oznanila, da je že julija za isti namen zagotovila 38,65 milijona evrov sredstev in naj bi sedaj ta znesek povečala še za 20 milijonov.

Novi milijoni evrov za zdravstvo v boju proti pandemijiRazmere v Sloveniji so zelo zaskrbljujoče, vsaj ključne medicinske opreme pa zenkrat ne zmanjkuje  (foto: IAEA/commons.wikimedia.org)

 

S Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so sporočili, da so julija za oskrbo bolnikov, ki potrebujejo zdravniške storitve povezane s pandemijo koronavirusa, zagotovili 38.650.000 evrov sredstev. Zaradi katastrofalnega poslabšanja zdravstvenih razmer po državi so znesku pravkar dodali še okroglih 20 milijonov evrov, ki bodo namenjeni predvsem medicinski in osebni varovalni opremi za zdravstvene zavode.

»Z dodatnimi sredstvi epidemije žal ne moremo ustaviti, lahko pa bistveno omilimo njene posledice,« so ob tej priložnosti sporočili S Službe. Z Ministrstva za zdravje (MZZ) pa so objavili podatek, da so zagotovili dodatnih 37,8 milijona EUR evropskih sredstev za nabavo medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov. Pojasnili so tudi, da bodo tiste bolnišnice in zdravstveni domovi, ki so potrebno opremo že nabavili sami(?), v kratkem prejeli v podpis pogodbe, ki bodo osnova za povrnitev stroškov.

V zadnjih šestih mesecih so se na MZZ na veliko ukvarjali z zagotavljanjem potrebne medicinske opreme za obravnavo pacientov, ki so zboleli za koronavirusom. Najprej so določili seznam ključne medicinske opreme, potem so pripravili investicijsko dokumentacijo za nabavo te opreme, sedaj pa pripravljajo pogodbe, prek katerih bodo bolnišnice in zdravstveni domovi lahko zahtevali za povračila stroškov za ‘samostojne’ nabave medicinske opreme.

V dogovoru z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi so v seznam potrebne opreme vključili monitorje, defibrilatorje, infuzijske sisteme, endoskopske aparate, rentgenske in naporave za ultrazvok, ventilatorje, inhalatorje, anestezijske aparate, oksigenatorje, hladilne sisteme, bolniške postelje, laboratorijske naprave, sterilizatorje, opremo za dezinfekcijo ter druge naprave oz. pomožno opremo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.