Naslovnica Trendi Slovenska radijska igra lahko postane igra leta v Evropi

Slovenska radijska igra lahko postane igra leta v Evropi

Avtor: Spletno Uredništvo

Služba za komuniciranje RTV Slovenija je tokrat upravičeno ponosno sporočila, da se je slovenska radijska igra ‘Treba bi bilo peljati psa na sprehod’ prvič v zgodovini znašla med finalisti za nagrado za najboljšo radijsko igro v Evropi.

 

Boris in Sebastjan Cavazza med snemanjem radijske igre (foto: Špele Kravogel)

 

Služba za komuniciranje RTV Slovenija je pravkar oznanila, da se je slovenska radijska igra ‘Treba bi bilo peljati psa na sprehod’ znašla med finalisti tekmovanja za najboljšo radijsko igro v Evropi leta 2020. V finalu ji bodo družbo delale igre, ki prihajajo iz najbrž treh največjih evropskih nacionalnih produkcij – iz Francije (Radio France), Nemčije (ARD) in Anglije (BBC). Širše gledano gre vsekakor gre za lep uspeh slovenske kulture, ne le RTV Slovenija. In ta uspeh za to igro ni prvi.

»Uredništvo igranega programa Ars, 3. programa Radia Slovenija, se je s to radijsko igro že lani uvrstilo med finaliste na 71. mednarodnem festivalu Prix Italia, v začetku septembra pa zasedlo drugo mesto na tradicionalnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, ki je bil letos posvečen zvočnemu gledališču. Zdaj se je igra uvrstila še med štiri finaliste mednarodnega festivala Prix Europa v Berlinu,« so pojasnili z RTV Slovenija.

Radijska igra je sicer plod teksta Tomislava Zajca – hrvaškega pesnika, romanopisca, dramatika, scenarista in večkratnega prejemnika nacionalne nagrade Marina Držića za najboljše hrvaško dramsko besedilo, ki je tudi profesor na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. Igra je bila prvotno napisana za gledališče, a je že doživela uprizoritve tudi v filmu in tudi na radiu. To pa lepo dokazuje, za kako vrhunsko igro gre.

»Pred nami se po urah odvije ves dan na smrt bolnega glavnega moškega protagonista. Osrednjo vlogo je odigral Sebastian Cavazza, njegovega očeta Boris Cavazza, dekle pa Maša Derganc Veselko. Njihovi liki si lahko le malo povedo, nekaj priznanj in dejstev moški z obema še lahko razčisti pred bližajočo se smrtjo. Še prej pa mora poskrbeti, da bo nekdo po njegovi smrti peljal psa na sprehod, kar je svojevrstna in močna metafora,« so zgodbo igre strnili na RTV SLO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.