Naslovnica Magazin Novembra bo v Audijeve salone zapeljal novi Q3

Novembra bo v Audijeve salone zapeljal novi Q3

Avtor: Spletno Uredništvo

Novembra bo v prodajo prišel novi družinski SUV Audi Q3. Druga generacija tega modela je prostornejša in bolj prilagodljiva, podobno kot ostali Audijevi vrhunski modeli se ponaša s popol­noma digitalnimi prikazi in upravljalnimi elementi, velikim številom infotainment rešitev ter inovativnimi asistenčnimi sistemi, ki tako kot izpopolnjeno podvozje zagotavljajo še več udobja. 

 audi q3 00 peta To je ena redkih dovolj kakovostnih fotografij novega Q3, ki so jih doslej objavili pri Audiju (foto:audi.si)

 

Novi SUV Audi Q3 je po zapisu na audi.si sodeč znatno bolj športen kot njegov predhodnik. Za to skrbijo markantni osmerokotni okvir mreže hladilnika, ki ga razčlenjujejo navpične prečke, in velike odprtine za dovod zraka, ki zaznamujejo sprednji del vozila, na katerem se odvija intenzivna igra svetlobe in senc. Nizki žarometi se klinasto zožijo proti sredini vozila.

Linije pričajo o genetski povezanosti z Audijevimi modeli quattro in zaradi njih se SUV zdi še širši; kontrastna barva obrob kolesnih ohišij poudarja terenski značaj vozila. Skupaj z dolgim strešnim usmernikom zraka, ki tudi ob straneh zaobjema zadnje steklo, in močno nagnjenima D-stebričkoma dajejo linije vtis nezadržne želje po gibanju.

Notranjost povzema dizajn zunanjosti in se v mnogočem navezuje na Audijeve modele višjega razreda. Arhitektura se odlično ujema z novim konceptom upravljanja. Njegov osrednji element je zaslon na dotik MMI touch, ki ga obdaja črna obroba z visokim sijajem v videzu stekla.

V primerjavi s predhodnikom je novi Audi Q3 večji v skoraj vseh dimenzijah. V dolžino meri 4.485 milimetrov, v širino 1.856 milimetrov in v višino 1.585 milimetrov. Njegova za 77 milimetrov večja medosna razdalja omogoča izjemno zasnovo prostora, ki je tudi zelo prilagodljiv. Zadnjo sedežno klop je mogoče vzdolžno premikati v razponu 150 milimetrov. Klop ima tridelno naslonjalo, ki je deljivo v razmerju 40:20:40 in ima 7-stopenjsko nastavljiv naklon. Glede na položaj zadnje klopi in naslonjal znaša prostornina prtljažnika od 530 do 1.525 litrov.

Koncept prikazov in upravljalnih elementov je v SUV-ju povsem nov – Audi se je poslovil od analognih instrumentov. Tako je že v serijsko opremo vključen digitalni kombinirani instrument z diagonalo 10,25 palca, ki ga voznik upravlja z večfunkcijskega volana. Pri vrhunski izvedbi opreme z MMI navigacijo plus se prikazi izpisujejo na virtualni armaturni plošči (Audi virtual cockpit), ki ponuja še veliko dodatnih funkcij.

Na voljo je tudi 10,1-palčni zaslon na dotik. Voznik se po želji lahko odloči za še večji Audi virtual cockpit plus s tremi različnimi načini prikazov, med katerimi je tudi nov, izrazito športen prikaz. Intuitivni koncept upravljanja dopolnjuje enostavna struktura menijev za naravnoglasovno upravljanje, ki razume tudi poljubne formulacije. Pametni upravljalnik dialoga po potrebi postavi povratna vprašanja, dovoli popravke, ponudi možnosti izbire in sprejme, če mu skočimo v besedo.

Po želji bosta na voljo storitev Google Earth in hibridni radio, ki samodejno preklaplja med FM, DAB in spletnim pretakanjem, s čimer vedno zagotavlja optimalni sprejem. Glasovno upravljanje odgovore črpa iz informacij, shranjenih v vozilu, kot tudi iz nabora podrobnega znanja, ki je na voljo v oblaku. Še bolj pa je Audi Q3 povezan z aplikacijo myAudi, ki omogoča popolno povezavo med pametnim telefonom in avtomobilom.

Ponudbo infotainment sistema dopolnjujejo različni strojni moduli, med njimi predal za telefon Audi phone box, ki lastnikov pametni telefon poveže z avtomobilsko anteno in ga tudi induktivno polni. Vmesnik za pametne telefone Audi smartphone interface vzpostavi kontakt s pametnim telefonom uporabnika (bodisi iOS ali Android) ter njegov zaslon prek tehnologije Apple Car Play oz. Android Auto preslika na zaslon MMI. Za prostorski zvok skrbi avdiosistem Bang & Olufsen Premium z virtualnim 3D-zvokom, ki krmili skupno 15 zvočnikov.

Za lažje manevriranje je Audi Q3 med drugim opremljen s štirimi kamerami za okolico, ki na velikem zaslonu infotainmenta prikazujejo neposredno okolico SUV-ja. Tu lahko voznik tudi spremlja manevre parkirne asistence, ki samodejno usmerja vozilo na oz. s parkirnega mesta. Voznik mora le še ustrezno dodajati plin, zavirati in menjavati pre­stave.

Če želi zapeljati vzvratno s tesnega prečnega parkirnega mesta ali z ozkega dovoza, se aktivira asistenca za prečni promet. Radarski senzorji, s katerimi sistem spremlja okolico za zadkom vozila, z informacijami oskrbujejo tudi serijski opozorilnik za menjavo voznega pasu. Če zaznajo vozilo v mrtvem kotu ali vozilo, ki se hitro približuje od zadaj, se v zunanjem ogledalu na ustrezni strani prižge opozorilna svetleča dioda.

Audi bo novega Q3 začel prodajati s štirimi motorji, tremi bencinskimi in enim dizelskim, v kombi­naciji s pogonom spredaj ali quattro. Razpon moči motorjev sega od 110 kW (150 KM) do 169 kW (230 KM). Vsi so štirivaljniki in delujejo po sistemu direktnega vbrizgavanja in s turbopolnilnikom. Za prenos moči skrbi 6-stopenjski ročni menjalnik ali 7-stopenjski S tronic, ki omogoča hitro pretikanje prestav.

Stalni štirikolesni pogon z optimalno vlečno silo in suvereno stabilnostjo skrbi za velik užitek v vožnji izven utrjenih cest. Opcijska asistenca za nadzorovani spust, ki jo vključimo s pritiskom na tipko, na strmih klancih vzdržuje vnaprej nastavljeno hitrost.  Voznik lahko s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select prilagaja karakteristike svojega Audija Q3, in sicer s šestimi profili – od izrazito udobnega do posebej učinkovitega in zelo športnega.

Sistem krmili tudi na opcijsko podvozje z uravnava­njem blaženja, pri katerem senzorji merijo gibanje vseh štirih koles in pospešek v vzdolžni in prečni smeri ter ustrezno prilagajajo blažilnike. Alternativno je na voljo športno podvozje – serijsko pri paketu zunanje opreme S line – s čvrstejšo nastavitvijo vzmeti in blažilnikov ter progresivnim krmiljenjem, so še zapisali pri podjetju Audi Slovenija. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.